Monday, July 20, 2009

Σε 6 τράπεζες έχει κάνει κρούση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Ποια όμως θα εξαγοράσει;

Σε 6 τράπεζες έχει κάνει κρούση το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Ποια όμως θα εξαγοράσει;

Μετά την άντληση κεφαλαίων ύψους 526 εκατ. ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πλέον διαθέτει συνολικά κεφάλαια μαζί με τις προνομιούχες μετοχές περί τα 1,2 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι το Ταμιευτήριο θα πρέπει προσεχώς να αναζητήσει τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων. Η αξιοποίηση κεφαλαίων μέσω πιστωτικής επέκτασης είναι περιορισμένη όπως και το ενδεχόμενο να κατευθυνθεί στο εξωτερικό άρα η εξαγορά μικρής ή μεσαίας τράπεζας μάλλον αποτελεί μονόδρομο. Όμως παρ΄ ότι έχουν υπάρξει 6 κρούσεις σε ισάριθμες μικρές και μεσαίες τράπεζες έως τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Υπήρξε κρούση προς της Probank για την οποία η διοίκηση της την διαψεύδει.

Είναι γεγονός ότι η Probank αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το Ταμιευτήριο καθώς θα προσφέρει ρευστότητα που την έχει ανάγκη η Probank καθώς σε επίπεδο κεφαλαίων είναι θωρακισμένη. Ένα deal με την Probank θα ήταν βέλτιστη λύση για το ΤΤ αλλά υπάρχουν εμπόδια. Στην Attica bank όπου το ΤΤ ελέγχει το 21% προσκρούουν τα σχέδια συγχώνευσης στην άρνηση του ΤΣΜΕΔΕ που ελέγχει το 42% της Attica bank. Λόγω ποσοστού όμως είναι προφανές ότι υπάρχει προοπτική για το ΤΤ στην Attica bank ειδικά αν το σχέδιο με το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων που είναι η παραγκώνιση του ΤΣΜΕΔΕ μπορέσει να υλοποιηθεί. Το ΤΤ έκανε κρούση και στην Geniki Bank. Η Societe Generale είναι διατεθειμένη να πωλήσει την Geniki αλλά οι όροι που θέτει καθιστούν απλησίαστη την Geniki Bank.

H Societe Generale αποτιμά την Geniki με όρους προ της κρίσης άρα ζητά υπερβολικά υψηλό τίμημα. Η κρούση στην Citibank δεν απέδωσε αν και η διοίκηση της Citibank διαψεύδει οποιαδήποτε επαφή. Το ΤΤ δεν θα αγόραζε την Citibank κυρίως για πολιτικούς λόγους. Υπήρξαν φήμες ότι το ΤΤ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Emporiki αλλά είναι προφανές ότι αποτελούν φήμες και τίποτε άλλο. Προς την Aspis Bank δεν έχει υπάρξει διερευνητική συζήτηση, εξετάστηκε αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Όμως δεν μπορεί να αποκλεισθεί ούτε η Aspis bank αν και κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας είναι η διασύνδεση με την ασφαλιστική. Προς την Proton bank δεν έχει υπάρξει κρούση καθώς η Πειραιώς απλά δεν πουλάει το 32% που κατέχει τουλάχιστον για το ορατό μέλλον.

Μια όμως περίπτωση που έχει μελετηθεί από το ΤΤ αλλά δεν έχει μετουσιωθεί σε εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι το ενδεχόμενο εξαγοράς της FBBank. Από την μια πλευρά η ΑΤΕ που ελέγχει το 49% θέλει να αποχωρήσει και αναζητά εναλλακτικούς τρόπους από την άλλη ο κ Β. Ρέστης που ελέγχει το 51% ίσως να βρει την ευκαιρία να πωλήσει την συμμετοχή του. Σημειώνεται ότι ο Α. Φιλιππίδης είχε συνεργαστεί με τον Β. Ρέστη. Το μόνο ερωτηματικό που υπάρχει στην περίπτωση της FBBank ήταν ότι πολιτικά η πώληση του 100% της τράπεζας στο ΤΤ θα ήταν ιδανική λύση από την παραμονή ενός εκ των δύο μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας τράπεζας που θα δημιουργηθεί από την συγχώνευση Ταμιευτηρίου και FBBank.

Στελέχη της ΑΤΕ ανέφεραν ότι είναι δυνητικοί πωλητές στην FBBank. Πολλές διερευνητικές κρούσεις και συζητήσεις οι οποίες δεν οδηγούν ακόμη σε deal αλλά είναι ξεκάθαρο ότι το ΤΤ θα εντείνει την προσπάθεια του προσεχώς. Όμως πόσα κεφάλαια θα ήταν διατεθειμένο να διαθέσει το Ταμιευτήριο ώστε να εξαγοράσει μια άλλη τράπεζα ή θα επιλεγεί μια σχέση ανταλλαγής μετοχών σε συνδυασμό με μετρητά; Θεωρητικά το ΤΤ θα μπορούσε να διαθέσει το μέγιστο 300 εκατ ευρώ για να εξαγοράσει μια μικρή τράπεζα.

reporter.gr

No comments:

Share |