Monday, July 20, 2009

Περιμένουν μπουμ επισφαλειών

Περιμένουν μπουμ επισφαλειών


Την απότομη αναρρίχηση των επισφαλειών των κυπριακών και ελληνικών τραπεζών αναμένουν οι ξένοι αναλυτές, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και η αύξηση της ανεργίας, φέρνουν τους τραπεζίτες αντιμέτωπους με τις πιστοδοτικές επιλογές της τελευταίας τριετίας. Οι τελευταίες εκθέσεις των ξένων αναλυτών αποτυπώνουν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της απότομης επιδείνωσης του χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος τόσο στο εξωτερικό, όσο και στην Ελλάδα, όπου τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις άρχισαν να καθυστερούν με την πληρωμή δόσεων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζικών επιτελείων ότι η απότομη μεγέθυνση των δανειστικών τους χαρτοφυλακίων έγινε με την απαραίτητη φειδώ, οι ξένοι αναλυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και αναμένουν ότι τα νεαρά τους χαρτοφυλάκια θα αναδείξουν αρκετές περιπτώσεις κακών χρεωστών, σπρώχνοντας τα επίπεδα των προβλέψεων τους στο ψηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας.

Η αύξηση των προβλέψεων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών, που συνήθισαν σε μάλλον χαμηλά επίπεδα προβλέψεων τα τελευταία χρόνια. Αν και τα τελευταία δύο τρίμηνα προέβηκαν σε αυξημένες προβλέψεις, η αναλογία προβλέψεων προς δάνεια παρέμεινε σε επίπεδα κάτω του 1% που είναι ο μέσος όρος περίπου της τελευταίας δεκαετίας.

Αντίθετα, η αύξηση των προβλέψεων επί του συνόλου των ακάθαρτων δανείων, δεν είναι τόσο μεγάλη στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών που είχαν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε προβλέψεις από την προηγούμενη χρονιά, αφού έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην επιδεινούμενη ελληνική αγορά.

Marfin

Για τη Marfin Popular Bank εκτιμάται ότι το ύψος των επισφαλειών επί του συνόλου των ακάθαρτων χορηγήσεων θα διπλασιαστεί φέτος στο 1,26% από μόλις 0,63% το 2008. Το τρίμηνο του 2009, οι προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες της MPB έφθασαν τα €48,6 εκ. από €24,9 εκ. το τρίμηνο του 2008.


Οι τάσεις που δημιουργούνται στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας φαίνονται και από το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων επί του συνόλου των χορηγήσεων του Ομίλου: Αυξήθηκε σε 5,1% στις 31 Μαρτίου 2009 σε σχέση με 4,9% στις 31 Μαρτίου 2008.

Για την Τρ. Κύπρου το ύψος των επισφαλειών αναμένεται από τους αναλυτές να τριπλασιαστεί το 2009 φθάνοντας το 1,28% επί του συνόλου των δανείων από μόλις 0,37% τον περασμένο χρόνο. Το τρίμηνο του 2009, το Συγκρότημα αύξησε τη χρέωση για προβλέψεις κατά 138% στα €35 εκ. από €15 εκ.

Αύξηση των προβλέψεων καταγράφει και η Ελληνική Τράπεζα, που δεν περιλαμβάνεται στις τελευταίες εκθέσεις αναλυτών. Η χρέωση για προβλέψεις της τράπεζας ανήλθαν στα €17,7 εκ. το τρίμηνο του 2009 και αυξήθηκε κατά €9,7 εκ. από το αντίστοιχο ποσό του 2008. Ο δείκτης ετήσιου κόστους των προβλέψεων έναντι των χορηγήσεων, με βάση τα αποτελέσματα της τριμηνίας σε ετησιοποιημένη βάση, διαμορφώθηκε σε 1,4% (Μάρτιος 2008: 0,7%), και ήταν ο ψηλότερος μεταξύ των κυπριακών τραπεζών.

Από τις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι το ποσοστό των επισφαλειών για την Εθνική θα αυξηθεί φέτος κατά 0,69% στο 1,56% από 0,87% και για τη Eurobank στο 1,98% από 1,75%.(+0,23%). Αύξηση ύψους 0,3% του ποσοστού των επισφαλειών επί του συνόλου των χορηγήσεων αναμένεται για την Alpha Bank και την Τρ. Πειραιώς.

Εύσημα για κεφαλαιακή επάρκεια

Πάντως, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι τα ελληνικά και κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επαρκή κεφάλαια για να απορροφήσουν την απότομη αύξηση των επισφαλειών. Όπως αναφέρει η ελβετική UBS, η επάρκεια κεφαλαίων των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Όπως επεσήμανε μάλιστα στην τελευταία της έκθεση, η
Deutsche Bank και οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανάγκη να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

Στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών, οι διαπιστώσεις των ξένων οίκων διαφέρουν ουσιωδώς με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναμένει από την κυπριακή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το ύψος των απαραίτητων εποπτικών κεφαλαίων.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |