Monday, January 26, 2009

Pfizer: 68 δισ. δολ. για την Wyeth

Pfizer: 68 δισ. δολ. για την Wyeth

Ποσόν 68 δισ. δολ. προσφέρει η Pfizer Inc. για την εξαγορά της Wyeth μια προσφορά που θα εξεταστεί σήμερα από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία – εάν επιτευχθεί – ενδέχεται να ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα το νωρίτερο.

Οι μέτοχοι της Wyeth θα εισπράξουν 50,19 δολ. ανά μετοχή, συμπεριλαμβανομένων και 33 δολ. σε μετρητά και 0,985 μετοχές της Pfizer, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Η τιμή είναι 29% υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος των μετοχών της Wyeth στις 22 Ιανουαρίου, πριν από τη δημοσιοποίηση των πληροφοριών για την εξαγορά. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Pfizer, Jeffrey Kindler, θα ηγείται της νέας εταιρείας, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η Pfizer, η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, θα αποκτήσει σκευάσματα για την κατάθλιψη και την πνευμονία με πολύ καλές πωλήσεις μετά την εξαγορά και ενδέχεται να αυξήσει τις ετήσιες πωλήσεις της κατά 46% στα 70 δισ. δολάρια.

Εάν εγκριθεί η εξαγορά θα είναι η μεγαλύτερη στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας μέσα σε περίπου πέντε χρόνια.

Νωρίτερα οι επενδυτές ενέκριναν την εξαγορά. Οι μετοχές της Pfizer σημείωσαν άνοδο 24 σεντς, ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα 17,45 δολ. η μία στις 23 Ιανουαρίου, όταν έγιναν γνωστές οι διαπραγματεύσεις για εξαγορά από την εφημερίδα Wall Street Journal. Οι μετοχές της Wyeth σημείωσαν άνοδο 12,7% ή 4,91 δολ., φθάνοντας στα 43,74 δολ. η μία.

Η νέα εταιρεία θα έχει συνολικά 130.000 υπαλλήλους και τα ετήσια έσοδά της θα είναι 55% υψηλότερα από τα αντίστοιχα της δεύτερης σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανίας του κόσμου, την βρετανική GlaxoSmithKline Plc, η οποία έχει πει ότι θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην εξαγορά μικρότερων εταιρειών μέσα στο έτος.

Η τελευταία μεγάλη εξαγορά στον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών έγινε τον Αύγουστο του 2004 όταν η Sanofi-Synthelabo εξαγόρασε την Aventis SA αντί 64,4 δισ. δολ. δημιουργώντας την Sanofi Aventis SA, τη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Γαλλίας. Η συμφωνία μεταξύ της Pfizer και Wyeth υπερβαίνει την προσφορά της Roche Holding AG ύψους 43,7 δισ. δολ. για το λοιπό ποσοστό της Genentech Inc. που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |