Monday, January 26, 2009

BNP Paribas: Ζημίες 1,4 δισ. € στο δ’ τρίμηνο

Ζημίες περίπου 1,4 δισ. ευρώ εμφάνισε η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας βάσει χρηματιστηριακής αξίας, BNP Paribas στο τέταρτο τρίμηνο, έπειτα από απώλειες στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη 1,01 δισ. ευρώ. Στο σύνολο του 2008, εμφάνισε κέρδη ύψους τριών δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

«Το τέταρτο τρίμηνο σηματοδοτήθηκε από εξαιρετικά βίαιες κινήσεις στις κεφαλαιαγορές, ειδικά στις χρηματιστηριακές αγορές», αναφέρει η BNP στην ανακοίνωσή της. Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, οι προ φόρων ζημιές στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής ανήλθαν σε περίπου δύο δισ. ευρώ.

Η BNP προχώρησε, το προηγούμενο τρίμηνο, σε διαγραφές επενδύσεων αξίας 400 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της πτώσης των χρηματιστηρίων.

Ο τραπεζικός κολοσσός αναμένεται να λάβει το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο ενός δεύτερου γύρου οικονομικής βοήθειας από το γαλλικό κράτος. Η BNP σχεδιάζει γι’ αυτό το λόγο να πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση, για την έκδοση προνομιούχων μετοχών στο κράτος.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 ήταν στα τέλη του 2008 στο 7,5%, ενώ μετά τη λήψη της κρατικής ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 8% περίπου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |