Monday, January 26, 2009

Χειρότερο αναμένεται το 2009 για τα αντισταθμιστικά ταμεία

Χειρότερο αναμένεται το 2009 για τα αντισταθμιστικά ταμεία

Απώλειες - ρεκόρ κατέγραψαν τα αντισταθμιστικά ταμεία μέσα στο 2008 και το 2009 αναμένεται να είναι ακόμα χειρότερο. Στο πλαίσιο αυτό, οι διαχειριστές των ταμείων θα αναγκαστούν να διεξαγάγουν λεπτομερείς ελέγχους για τις επενδυτικές στρατηγικές που θα ακολουθήσουν, παράλληλα θα πρέπει να μειώσουν τις προμήθειες και να απλουστεύουν τις διαδικασίες εκροών για τους πελάτες.

Αναλυτικότερα, η βιομηχανία των αντισταθμιστικών ταμείων έχασε 1,2 τρισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 450 δισ. δολάρια οφείλονται στις ζημίες των αγορών και στην αποχώρηση των πελατών από τη βιομηχανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Morgan Stanley

Παράλληλα, οι αποδόσεις από τις επενδύσεις υποχώρησαν κατά 18% το περασμένο έτος, σύμφωνα με τη Hedge Fund Research, καθώς η ραγδαία πτώση του δείκτη Standard &Poor's 500 πυροδότησε τις ανησυχίες των επενδυτών για τους περιορισμένους ελιγμούς των αντισταθμιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα να σπεύσουν να αποσύρουν ή να «παγώσουν» τα χρήματά τους. Τα ταμεία θα πρέπει να μειώσουν τις προμήθειες και παράλληλα να χαλαρώσουν τη νομοθεσία εξαγορών, προκειμένου να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των πελατών.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε αλλαγές. Για παράδειγμα, ο Τζέιμς Σίμονς, που διαχειρίζεται την Renaissance Technologies Corp., ανακοίνωσε στους επενδυτές ότι, το 2009, δεν θα υπάρχει προμήθεια για τα Renaissance Institutional Futures Funds.

Καθώς όμως οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από τα αντισταθμιστικά ταμεία, ορισμένοι αναζητούν αξιόπιστους διαχειριστές, που να μπορούν να πωλήσουν άμεσα χρεόγραφα, προκειμένου να μπορέσουν να επενδύσουν και πάλι τα χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, βάσει των τρεχουσών συνθηκών, η ρευστότητα αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται στα μακροοικονομικά αντισταθμιστικά ταμεία, τα οποία επενδύουν κυρίως στις συναλλαγματικές αγορές και στις αγορές ομολόγων.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το 2009 περιγράφεται από τους αναλυτές ως το έτος «των μεγάλων νικητών, των περαιτέρω απωλειών και της αργής ανάκαμψης».

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |