Wednesday, January 7, 2009

Gazprom: Τέλος το αέριο προς Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Gazprom: Τέλος το αέριο προς Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

Στην πλήρη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας προχώρησε η Gazprom χθες το βράδυ σύμφωνα με εκπρόσωπο της ουκρανικής Naftogaz. Στις 07.44 (τοπική ώρα) "η Ρωσία διέκοψε τελείως τη μεταφορά μέσω της Ουκρανίας. Η Ρωσία άφησε την Ευρώπη χωρίς φυσικό αέριο", δήλωσε ο Βαλεντίν Ζεμλιάνσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο κάλεσε τη Ρωσία να επαναλάβει "αμέσως" τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σε επιστολή που έστειλε στον ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την περικοπές την ώρα που η Gazprom έχει αναστείλει τη ροή αερίου προς τη Ουκρανία και συνεπώς προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ίδια ώρα η Σλοβακία έχει βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε χθες άλμα κατά 27% στην αγορά εμπορευμάτων του Λονδίνου, την ώρα που στις περισσότερες χώρες σημειώνονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Μετά και την κρίση του Ιανουαρίου του 2006 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν φροντίσει να διαφοροποιήσουν τις πηγές προμήθειες φυσικού αερίου και να αυξήσουν τα αποθέματά τους.


Οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες των Βαλκανίων:

Στη Βουλγαρία, ο πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ χαρακτήρισε "όμηρο" τη χώρα στη διαμάχη της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ενώ ο πρόεδρος, Γκεόργκι Παρβάνοφ αναφέρθηκε στην έλλειψη εναλλακτικών ενεργειακών λύσεων που αντιμετωπίζει η Βουλγαρία.

Η Σερβία, πλέον, καλείται να απαντήσει στις ενεργειακές ανάγκες των καταναλωτών αξιοποιώντας μόνο την εγχώρια παραγωγή και την αποθηκευμένη ποσότητα φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ. Ωστόσο η χώρα αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της έλλειψης άλλου - εκτός της Ρωσίας- ξένου προμηθευτή της ενεργειακής αυτής «ύλης».

Σε κατάσταση «συναγερμού» και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η Energoinvest, η εταιρεία που συνάπτει συμβόλαια με τη ρωσική Gazprom ανακοίνωσε πως το πρόβλημα έχει τεράστιες διαστάσεις. «Ενημερωθήκαμε για τα διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στις 4 τα ξημερώματα» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Στη Ρουμανία, ο επικεφαλής της δημόσιας εταιρίας μεταφοράς φυσικού αερίου, TransGaz, Ιοάν Ρούσου δήλωσε πως "δεν έχουμε επηρεαστεί, αλλά θα πρέπει να πάρουμε προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις".

Στην Κροατία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πετρελαϊκής εταιρίας ΙΝΑ, προτεραιότητα παραμένει η θέρμανση των νοικοκυριών και η κάλυψη των βασικών ενεργειακών αναγκών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |