Wednesday, January 7, 2009

ΕΠΑ: Ξεκαθαρίζει το θέμα των καυσίμων

ΕΠΑ: Ξεκαθαρίζει το θέμα των καυσίμων


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εξέταση του θέματος της ύπαρξης ή όχι καρτέλ στις τιμές καυσίμων καθώς στις 23 Ιανουαρίου αναμένεται να καταθέσουν τις θέσεις τους οι τέσσερις εταιρείες πετρελαιοειδών ενώπιον της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού.

Ο πρόεδρος της ΕΠΑ Κωστάκης Χριστοφόρου δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, ότι «μετά την κατάθεση των θέσεων των εταιρειών θα ακολουθήσει η ακροαματική διαδικασία ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπήρξε προσυνεννόηση των εταιρειών στις τιμές των καυσίμων την περίοδο που οι τιμές των πετρελαιοειδών είχαν εκτοξευθεί στα ύψη».

Με βάση το νόμο εξήγησε «παρέχεται το δικαίωμα στις εταιρείες να εκφράσουν τις απόψεις τους ενώ στις περιπτώσεις στις οποίες δεν υπάρχουν οι θέσεις της αντίθετης πλευράς η Επιτροπή δύναται να προχωρήσει με τα δεδομένα των δικών της συμπερασμάτων», υπέδειξε.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι «και στις περιπτώσεις εκείνες που η Επιτροπή καταλήξει να επιβάλλει ποινές υπάρχει ένα δεύτερο στάδιο κατά το οποίο καλούνται τα εμπλεκόμενα μέρη να δώσουν λόγο ή στοιχεία που να δικαιολογούν το μετριασμό της ποινής τους».

Σύμφωνα επίσης με τον πρόεδρο της ΕΠΑ προωθούνται και οι υποθέσεις που αφορούν τις τιμές στο γάλα και στο ψωμί.

Ο κ. Χριστοφόρου απαντώντας επίσης σε σχετική ερώτηση απέρριψε ότι παρατηρείται καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των υποθέσεων υποδεικνύοντα ότι «έχουν κληρονομήσει από τους προκατόχους τους, 347 υποθέσεις οι οποίες χρονολογούνται από το 2001 ενώ έχουν εξέλθει του 95% αυτών των υποθέσεων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι «συζητήθηκε με τον κ. Χριστοφόρου και το θέμα της ταχύτερης δυνατής εξέτασης των υποθέσεων» για να συμπληρώσει ότι «θα πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεσμικά όργανα».

Ο κ. Αναστασιάδης παραδέχθηκε όταν κλήθηκε να απαντήσει ότι παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας.

«Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες αυξήθηκε η τιμή κάποιων προϊόντων με τη δικαιολογία της τιμής των καυσίμων ενώ τώρα που μειώθηκε η τιμή των καυσίμων τα συγκεκριμένα προϊόντα παραμένουν σταθερές».

Καταλήγοντας ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους της ΕΠΑ ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος της Επιτροπής δεν αντιστοιχεί με αυτό της αγορανομίας όπως ίσως να πιστεύουν αρκετοί πολίτες.


STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |