Wednesday, January 7, 2009

Φυγή ξένων καταθετών

Φυγή ξένων καταθετών


Σημαντική εκροή ξένων καταθέσεων παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας τις πιέσεις που ασκούνται στη ρευστότητα και στην κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι καταθέσεις κατοίκων μη Ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Ρωσίας, περιορίστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στα €15,5 δισ. παρουσιάζοντας σημαντική μείωση €2,7 δισ. ή 15% σε σύγκριση με πέρσι.

Τραπεζίτες αποδίδουν τις εν λόγω εκροές στην έντονη μεταβλητότητα που παρουσιάζουν πάντα οι καταθέσεις ξένων σε κυπριακές τράπεζες. Αρκετές επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων «σταθμεύουν» τα ρευστά που έχουν διαθέσιμα σε κυπριακές τράπεζες για μικρό χρονικό διάστημα, και μετά τα διοχετεύουν αλλού. Οι τραπεζίτες παραπέμπουν επίσης στις χρηματοδοτικές ανάγκες που προέκυψαν για αρκετές διεθνείς επιχειρήσεις με βάση την Κύπρο, από την κρίση σε χώρες κλειδί για την Κύπρο, όπως η Ρωσία.


Οι μεγαλύτερες εκροές παρουσιάστηκαν πάντως μετά τον Ιούνιο, όταν τα καταθετικά υπόλοιπα των ξένων είχαν ξεπεράσει τα €18 δισ. Έκτοτε, οι εκροές φαίνεται να σταθεροποιούνται στα €15-16 δισ. Τα καταθετικά υπόλοιπα Νοεμβρίου είναι πάντως τα χαμηλότερα των τελευταίων 17 μηνών.

Η εκροή σημαντικών κεφαλαίων από την Κύπρο εντείνει τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εγχώριες τράπεζες, που αναγκάζονται να κυνηγούν καταθέσεις προσφέροντας επιτόκια που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 7%. Οι καταθέσεις των ξένων αποτελούν το 27% του συνόλου των καταθέσεων που υπάρχουν στο σύστημα και οι πλείστες είναι σε συνάλλαγμα. Με βάση τους κανονισμούς της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες μπορούν να δανείζουν μέχρι το 70% των καταθέσεων σε συνάλλαγμα.

Πέραν του προβλήματος ρευστότητας, η εκροή ξένων καταθέσεων επηρεάζει και την κερδοφορία των τραπεζών. Λόγω του ότι πολλές από τις καταθέσεις είναι βραχυχρόνιες, οι τράπεζες τις τοκίζουν με πολύ χαμηλά επιτόκια, και καταθέτουν οι ίδιες τα χρήματα σε άλλες τράπεζες, με μεγαλύτερο επιτόκιο. Η μείωση των καταθετικών υπολοίπων των ξένων, περιορίζει τις πιο προσοδοφόρες εργασίες των κυπριακών τραπεζών.

Στο σύνολο τους, οι καταθέσεις ντόπιων και ξένων αυξήθηκαν το Νοέμβριο με ποσοστό 11,1%, λόγω της σημαντικής ετήσιας αύξησης που παρουσιάζουν οι καταθέσεις Κυπρίων. Έφθασαν τα €56,7 δισ. σε σύγκριση €51 δισ. που ήταν τον περσινό Νοέμβριο. Η συνολική εισροή νέων καταθέσεων δεν είναι ωστόσο αρκετή για να καλύψει τα δανειοδοτικά ανοίγματα των τραπεζών, που το 2008 αυξήθηκαν κατά €14 δισ.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |