Wednesday, January 7, 2009

Στο 1,6% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης

Στο 1,6% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης



Σε ιστορικό χαμηλό διετίας βρέθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με τη νέα επιδείνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανοίγει το δρόμο σε περαιτέρω μείωση των ευρωεπιτοκίων από την ΕΚΤ στις 15 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα το Δεκέμβριο στο 1,6% από 2,1% το Νοέμβριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 μηνών. Μάλιστα, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007 ο πληθωρισμός υποχωρεί κάτω του 2%.

Παράλληλα, οι δείκτες που καταγράφουν τη δραστηριότητα βασικών κλάδων της οικονομίας, όπως η μεταποιητική βιομηχανία και οι υπηρεσίες παρουσίασαν νέα σημαντική επιδείνωση που επιβεβαιώνει το βάθος της ύφεσης. Μάλιστα ο δείκτης υπηρεσιών βρέθηκε το Δεκέμβριο στις 42,1 μονάδες από 42,5 το Νοέμβριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο στη δεκαετή ιστορία του.

Οπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες οι δύο σημαντικές εξελίξεις αναμένεται να οδηγήσουν την ΕΚΤ σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία, δηλαδή τον αποπληθωρισμό. Μάλιστα, με δεδομένη τη βαθιά ύφεση δεν αποκλείουν στη διάρκεια του 2009 να βρεθεί το επιτόκιο ακόμη και κάτω του 1%.

Υπενθυμίζεται ότι πάγιος στόχος που καθορίζει και τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να βρίσκεται κάτω του 2%, αλλά να κινείται πλησίον αυτού του ορίου.


Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.
Προς νέα μείωση των ευρωεπιτοκίων συνηγορούν και οι τελευταίες δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Wirtschaftswoche, o κ. Παπαδήμος υπογραμμίζει ότι αν αυξηθούν οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών, για παράδειγμα, αν ο αντίκτυπος της αναταραχής της χρηματαγοράς είναι μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν, η νομισματική πολιτική θα μπορούσε να χαλαρώσει περαιτέρω, προκειμένου να διατηρήσει τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα σε επίπεδα που συμβαδίζουν με τη σταθερότητα των τιμών, δηλαδή κοντά στο 2%.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ εκτιμά ότι στα τέλη του 2009 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί εκ νέου ανοδικά σε επίπεδο που εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών. Κατά συνέπεια οι εξελίξεις των τιμών δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο αποπληθωρισμού, ανέφερε ο κ. Παπαδήμος. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι αναμένεται, σαφής υποχώρηση του πληθωρισμού προς το μέσον του χρόνου, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών των πετρελαϊκών προϊόντων.

Σύσταση Οργανισμού Εκκαθάρισης

Ο κ. Παπαδήμος επισημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο στη σύσταση Οργανισμού Εκκαθάρισης με στόχο την ενίσχυση του διατραπεζικού δανεισμού στην Ευρωζώνη. Σε μία τέτοια δομή, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε επίπεδο Ευρωζώνης και με συγκεντρωτικό τρόπο και θα υλοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές των χωρών-μελών, κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |