Wednesday, January 7, 2009

Στατιστικά στοιχεία ενισχύουν σενάρια για νέα μείωση επιτοκίων

Στατιστικά στοιχεία ενισχύουν σενάρια για νέα μείωση επιτοκίων

Η ΕΚΤ αναμένεται να «εγκαινιάσει» το νέο έτος με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου, σενάριο που ενισχύουν και τα ιδιαίτερα απογοητευτικά στοιχεία για τον ιδιωτικό τομέα παροχής υπηρεσιών στην Ευρωζώνη.


Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά το ήμισυ της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της 15ης Ιανουαρίου αναμένουν από την ΕΚΤ οι περισσότεροι οικονομολόγοι.
Oικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters πιστεύουν ότι το έργο της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, παρά το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο έχει μειώσει το βασικό επιτόκιό της κατά 175 μονάδες βάσης, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης διολισθαίνει βαθύτερα σε ύφεση χωρίς να αναμένεται να παρουσιάσει κάποιο σημάδι ανάκαμψης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι 55 από τους 70 οικονομολόγους εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιό της που σήμερα βρίσκεται στο 2,5%, επιπλέον 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της προσεχούς εβδομάδας, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 15 που θεωρούν απίθανη μία τέτοια κίνηση. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ακόμη ότι θα επακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις τα προσεχή τρίμηνα.

«Μπορεί η ΕΚΤ να εξακολουθεί να φαίνεται απρόθυμη στο να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, όμως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις από διαμορφωτές πολιτικής ότι ίσως να μειωθούν χαμηλότερα από το σημερινό 2,5%. Τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία είναι τόσο αρνητικά που είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να μην αρχίσει τη νέα χρονιά με μείωση των επιτοκίων», επισημαίνει οικονομολόγος της Bank of America

Το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων σε νέα χαμηλά ενισχύσουν σημαντικά τα στοιχεία για τον τομέα παροχής υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, τα οποία έδειξαν μεγάλη συρρίκνωση το Δεκέμβριο καθώς οι επιχειρήσεις περιέκοψαν περισσότερες θέσεις εργασίας απ΄ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και τα οποία υποδηλώνουν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί τουλάχιστον κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.

Ο σχετικός δείκτης της Markit που παρακολουθεί περίπου 2.000 βασικές επιχειρήσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών, από τράπεζες έως ομίλους λιανικής, υποχώρησε στο 42,1 το Δεκέμβριο από το 42,5 του Νοεμβρίου σηματοδοτώντας νέο χαμηλό επίπεδο στη δεκαετή ιστορία της έρευνας.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα στοιχεία προοιωνίζονται μεγάλη συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο, με τη Markit να κάνει λόγο για συρρίκνωση 0,6%, ενώ αναλυτές της BNP Paribas για ακόμη μεγαλύτερη της τάξης του 1%.

Στη Γερμανία, ο ιδιωτικός τομέας παρουσίασε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση τουλάχιστον ένδεκα ετών το Δεκέμβριο, ενώ στη Βρετανία ο κλάδος παροχής υπηρεσιών άγγιξε νέο ναδίρ τον ίδιο μήνα.

Αντίστοιχα, στη Γαλλία η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε ακόμη περισσότερο εν μέσω ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της οικονομίας θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και κατά συνέπεια θα πλήξει τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Επίσης, στη Βρετανία, οι τιμές στέγης υποχώρησαν επιπλέον 2,5% το Δεκέμβριο, καθιστώντας το 2008 το χειρότερο όλων των εποχών αφού η πτώση ανήλθε σε 15,9% σε σύγκριση με το 2007.


NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |