Wednesday, January 28, 2009

Πέραν των €40 εκ. το πακέτο μέτρων

Πέραν των €40 εκ. το πακέτο μέτρων


Πέραν των €40 εκ. ενδέχεται να είναι το κόστος των επιπρόσθετων μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για στήριξη της τουριστικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, κληθείς να προσδιορίσει το ύψος του νέου πακέτου μέτρων στήριξης της τουριστικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας, απάντησε κατά λέξη ότι «το ποσό μπορεί να είναι και πέραν το €40 εκ».

Ο κ. Σταυράκης, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με το νέο πρόεδρο και τα νέα μέλη του Εφοριακού Συμβουλίου, «κατέστησε σαφές ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι αποτελεσματικά και στοχευμένα ώστε να μην επιβαρύνουν τους πολίτες». Συμπληρώνοντας, εξήγησε ότι το κόστος των μέτρων θα αυξήσει το έλλειμμα και το δανεισμό της κυβέρνησης, ενώ θα πρέπει να αποπληρωθεί τα επόμενα χρόνια μέσω αυξημένων φορολογιών ή μειωμένων κοινωνικών παροχών, γι’ αυτό και θα πρέπει είναι στοχευμένα.

«Το μέλημα μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος αυτό για τον κύπριο φορολογούμενο», πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει τη χρονική περίοδο της εξαγγελίας αυτών των μέτρων.

Ο κ. Σταυράκης απέδωσε επίσης τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης της τουριστικής και κατασκευαστικής βιομηχανίας, στη μείωση του δημόσιου χρέους το 2008 και στο ότι τα δημόσια οικονομικά παρά τις πιέσεις της κρίσης εξελίσσονται ικανοποιητικά.

83 υποθέσεις εναντίων του ΤΕΠ

Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε ο κ. Σταυράκης με το νέο πρόεδρο και το πενταμελές Εφοριακό Συμβούλιο, δήλωσε ότι στόχος του είναι «η προστασία του πολίτη». Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να καταφεύγουν χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος στο ανεξάρτητο αυτό σώμα εάν έχουν οποιοδήποτε αμφιβολία ή διαφωνία για τη φορολογία που τους έχει επιβληθεί».

Ο θεσμός αυτός εδραιώνει το κράτος δικαίου και δημιουργεί έλεγχο εναντίον των αποφάσεων του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων», είπε.

Ο νέος πρόεδρος του Εφοριακού Συμβουλίου, Στέλιος Μακρίδης, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι εκκρεμούν από το 2005 ενώπιον του Συμβουλίου 83 ιεραρχικές προσφυγές εναντίον του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων για φορολογίες ύψους €75 εκ. από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |