Wednesday, January 28, 2009

Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το επιτόκιο η Fed

Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το επιτόκιο η Fed

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Federal Reserve, αναφέροντας ότι ενώ αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο μισό του 2009, οι οικονομικές συνθήκες δικαιολογούν τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για κάποιο χρονικό διάστημα. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε της απόφασης να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά, η Fed επισήμανε ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια εκεί που χρειάζεται. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι υπάρχει φόβος αύξησης του πληθωρισμού. Επιπλέον, η ανακοίνωση της Νομισματικής Επιτροπής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC), στέκεται ιδιαίτερα στην βιομηχανική παραγωγή, τις ενάρξεις νέων κατοικιών, και στην αγορά εργασίας, οι δείκτες των οποίων εξακολουθούν να υποχωρούν, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις περιορίζουν τις δαπάνες τους. Την ίδια πορεία ακολουθεί και η παγκόσμια ζήτηση, παρόλο που μερικές από τις κεφαλαιαγορές έχουν παρουσιάσει σημάδια βελτίωσης, στη σκιά των κυβερνητικών προσπαθειών για τόνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τη Fed, η υποστήριξη των κεφαλαιαγορών, η υποβοήθηση της οικονομίας και η διατήρηση των τιμών, αποτελεί βασικό σκοπό, που δικαιολογεί τη χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων «εργαλείων». Επιπλέον, η Fed εμφανίστηκε έτοιμη να αγοράσει μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, αν αυτό πρόκειται να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές.

Υπέρ της πολιτικής της FOMC τάχθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη της: Ben S. Bernanke, William C. Dudley, Elizabeth A. Duke, Charles L. Evans, Donald L. Kohn, Dennis P. Lockhart, Kevin M. Warsh, και Janet L. Yellen. Μόνο ο Jeffrey M. Lacker, τάχθηκε κατά της πολιτικής, αφού θεωρεί ότι πρέπει να διευρυνθεί η δημοσιονομική βάση αυτήν την περίοδο που το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα αγοράσει μετοχές στα πλαίσια των προγραμμάτων βοήθειας.

REPORTER.GR

No comments:

Share |