Wednesday, January 28, 2009

ΕΚ: Ζημιές €200 χιλ. λόγω Madoff

ΕΚ: Ζημιές €200 χιλ. λόγω Madoff



Στις €200 χιλ. υπολογίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι θα ανέλθουν οι συνολικές ζημιές Κυπρίων επενδυτών που έχουν επενδύσει μέσω διεθνών επενδυτικών ταμείων, σε ταμεία που διαχειρίζεται η εταιρεία του πρώην προέδρου του αμερικανικού χρηματιστηρίου Nasdaq, Bernand Madoff. Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ), Γιώργος Χαραλάμπους, με βάση τη μελέτη των στοιχείων που ζήτησε και έλαβε η ΕΚ από τις Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ).

Ο κ. Madoff κατηγορείται ότι εξαπάτησε επενδυτές, πληρώνοντας τις υψηλές αποδόσεις που τους είχε υποσχεθεί, χρησιμοποιώντας κεφάλαια που λάμβανε από άλλους επενδυτές.

Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τις ΚΕΠΕΫ να την ενημερώσουν κατά πόσο και σε ποιο βαθμό έχουν ανοίγματα που σχετίζονται με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων «Bernand Madoff Investment Securities LCC».

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλάμπους, «η απώλεια σε αξία που μπορεί να παρουσιαστεί στις επενδύσεις των Κυπρίων που έγιναν μέσω των ΚΕΠΕΥ, σε διεθνή ταμεία, τα οποία με τη σειρά τους επένδυσαν μέρος των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους σε ταμεία της εταιρείας Bernand Madoff, υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τις €200 χιλ.»

Ανέφερε ότι από το σύνολο των ΚΕΠΕΥ που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, μόνο έξι από αυτές ανέφεραν ότι διεθνή ταμεία τα οποία αντιπροσωπεύουν στην Κύπρο, επένδυσαν ένα μικρό ποσοστό των υπό διαχείριση κεφαλαίων τους στα ταμεία του Madoff.

Ο κ. Χαραλάμπους χαρακτήρισε μικρό το ποσό των απωλειών, εάν ληφθεί υπόψη, όπως είπε, ότι οι επενδύσεις που έγιναν μέσω διεθνών ταμείων σε μετοχές παρουσίασαν πολύ μεγαλύτερες ζημιές, λόγω της μεγάλης πτώσης που κατέγραψαν τα χρηματιστήρια εντός του 2008.

Ο Πρόεδρος της ΕΚ διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι το ποσό αυτό δεν αφορά και τυχόν επενδύσεις του επενδυτικού κοινού, μέσω διεθνών ταμείων, τα οποία αντιπροσωπεύονται στην Κύπρο από τις τράπεζες, καθώς, όπως είπε, αρμοδιότητα για το θέμα αυτό έχει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |