Wednesday, January 28, 2009

Εγγυήσεις €15 δισ. σε τράπεζες

Εγγυήσεις €15 δισ. σε τράπεζες

Απόφαση με την οποία ενεργοποιείται πλήρως και το τρίτο μέτρο του νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, που αφορά την παροχή εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου εγγυήσεων ύψους μέχρι 15 δισ. ευρώ για τη λήψη δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, υπέγραψε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας.


Η κρατική εγγύηση που αποφάσισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Νίκος Λέγκας, αφορά δάνεια έως 31/12/09.
Η απόφαση καθορίζει τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους θα παρέχεται η εγγύηση του Δημοσίου, έως του συνολικού ποσού των 15 δισ. ευρώ, προς τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η εγγύηση θα αφορά δάνεια που θα συναφθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 και θα έχουν διάρκεια από 3 μήνες έως 3 έτη. Η εγγύηση για το δανεισμό κάθε τράπεζας θα παρέχεται με ξεχωριστές Υπουργικές Αποφάσεις.

Ήδη οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει τον κύκλος των γενικών συνελεύσεων των μετόχων για την έκδοση ειδικών προνομιούχων μετοχών για την ένταξή τους στο μέτρο ενίσχυσης της ρευστότητας για ποσό έως και 5 δισ. ευρώ .

Προηγουμένως όμως είχαν κάνει και χρήση των ειδικών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου για ποσό μέχρι και 8 δισ. ευρώ τα οποία θα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις για τη σύναψη νέων δανείων.

Συνεπώς μετρά πλέον αντίστροφα ο χρόνος κατά τον οποίο θα πρέπει να αναμένεται και η ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας.

Μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, είχε προβλέψει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη λειτουργία του σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας θα πρέπει να αναμένουμε μια αύξηση της τάξης του 10% στις χορηγήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, μετά την πλήρη ενεργοποίηση του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας τόνισε: «Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας υλοποιείται με ταχύτητα και συνέπεια, ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκότεροι όροι για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να προχωρήσουν έργα και επενδύσεις που δημιουργούν απασχόληση και εισόδημα για τους πολίτες».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στόχος είναι να συνεχιστεί ομαλά η παροχή ρευστότητας από το πιστωτικό σύστημα με χαμηλό κόστος χρήματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, των δημοσίων έργων που εκτελούνται με συμβάσεις παραχώρησης, των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στον Επενδυτικό Νόμο, καθώς και των έργων που εκτελούνται με ΣΔΙΤ.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |