Tuesday, January 27, 2009

«Βουτιά» 9% για το αργό- Στα 41,5 δολ.

«Βουτιά» 9% για το αργό- Στα 41,5 δολ.

Τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα τριών εβδομάδων κατέγραψαν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ύστερα από την ανακοίνωση των ιδιαιτέρως αρνητικών μακροοικονομικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία, που καταδεικνύουν ότι η ύφεση στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου εμμένει. Εν τω μεταξύ, νέα σημαντική αύξηση της τάξεως των 2,8 εκατ. βαρελιών αναμένεται να καταδείξουν τα πετρελαϊκά αποθέματα για την περασμένη εβδομάδα. Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας αναμένεται αύριο. Η τιμή συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου για το αργό κατέγραψε απώλειες 9,1%, ή 4,15 δολαρίων και διαμορφώθηκε στα 41,58 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή του έτους, το αργό βρίσκεται κατά 2,6% χαμηλότερα, ενώ σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το αργό βρίσκεται κατά 52% χαμηλότερα. Ανάλογη πτώση της τάξεως του 5,3% κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ που διαμορφώθηκε στα 44,45 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού για παράδοση τον ερχόμενο Δεκέμβριο είναι κατά 20% υψηλότερη σε σχέση με την τιμή των συμβολαίων αμεσης παράδοσης, γεγονός που δείχνει ότι αν και η τάση δεν είναι αισιόδοξη για τη συνέχεια του 2009, ωστόσο δεν είναι και πάρα πολύ αρνητική.

Οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ κατέγραψαν αρνητικό ράλι το Νοέμβριο, σημειώνοντας πτώση 18,2% σε 20 αμερικανικές πολιτείες, με τις κατασχέσεις να αναρριχώνται σε νέα υψηλά επίπεδα και τις πωλήσεις να κατρακυλούν. Η κάμψη του δείκτη τιμών κατοικιών S&P/Case-Shiller ήταν πάντως μικρότερη των εκτιμήσεις των αναλυτών και ήρθε να ακολουθήσει την κατά 18,1% πτώση που είχε σημειωθεί τον Οκτώβριο.

Ακόμη, σε νέο ιστορικό χαμηλό διαμορφώθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, καθώς οι ανησυχίες ολοένα και εντείνονται σχετικά με το μέλλον της οικονομίας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 37,7 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις 38,6 το Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 38 μονάδες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |