Tuesday, January 27, 2009

Fitch: Thumbs up για Marfin

Fitch: Thumbs up για Marfin


Σε επιβεβαίωση των διαβαθμίσεων της Marfin Popular Bank και σε αναβάθμιση αυτών της ελληνικής θυγατρικής της, Marfin Egnatia, προέβηκε το απόγευμα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, παρά την σοβαρή επιδείνωση των διεθνών συνθηκών και της αβεβαιότητας που υπάρχει για το μέλλον του διεθνούς και ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Οι Fitch σημειώνουν την επάρκεια των κεφαλαίων της Marfin να αντιμετωπίσει πιθανή διάβρωση της σχετικά καλής ποιότητας του χαρτοφυλακίου που διαθέτει, την ισχυρή της κερδοφορία και την ισχυρή της θέση στην Κύπρο. Τονίζουν επίσης πως σε αντίθεση με τους άμεσους ανταγωνιστές της, η Marfin ακολούθησε πιο συντηρητική στρατηγική οργανικής ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, οι Fitch διατήρησαν σταθερές τις διαβαθμίσεις της Marfin για μακροπρόθεσμο δανεισμό (BBB+), βραχυπρόθεσμο δανεισμό (F2), individual rating (C), στήριξη (2) και τη διαβάθμιση ελάχιστης στήριξης (BBB). Ο ορίζοντας για τον όμιλο είναι σταθερός. Οι διαβαθμίσεις αυτές ισχύουν από το Νοέμβριο του 2007, και παραμένουν σταθερές παρά την κρίση που υπάρχει στο διεθνές τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, οι Fitch αναβάθμισαν τις διαβαθμίσεις της Marfin Egnatia, εκτιμώντας ότι η επιτυχής συγχώνευση της, ενισχύει την πιστοληπτική της ικανότητα. Εξίσωσαν, λοιπόν, τη διαβάθμιση για μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Egnatia με αυτό της μητρικής. Επιβεβαίωσαν επίσης το individual ratings (C), τη διαβάθμιση στήριξης (2) και τη διαβάθμιση ελάχιστης στήριξης (ΒΒΒ).

«Η διαβάθμιση της MPB αντανακλά της πιο συντηρητική στρατηγική οργανικής ανάπτυξης που ακολούθησε σε σχέση με τους άμεσους της ανταγωνιστές, την ισχυρή της κερδοφορία, την καλή αποτελεσματικότητα κόστους, την βελτιούμενη ποιότητα χαρτοφυλακίου της και τα ικανοποιητικά της κεφάλαια», αναφέρουν οι Fitch σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγα λεπτά.

To Δεκέμβριο, οι Fitch είχαν επιβεβαιώσει και τις διαβαθμίσεις της Ελληνικής Τράπεζας. Αντίθετα, υποβάθμισαν την Τρ. Κύπρου λόγω των αυξημένων κινδύνων που προκύπτουν από την εξαγορά της Uniastrum, στη Ρωσία. Οι Moody’s, που επίσης αξιολόγησαν την εξαγορά της Τρ. Κύπρου, επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες της διαβαθμίσεις.

Παρά την επέκταση της Marfin σε αγορές ψηλού κινδύνου, οι Fitch εκτιμούν ότι έχει επαρκή κεφάλαια για να καλύψει τυχόν πιέσεις στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου της (π.χ. επισφάλειες) ή στην κερδοφορία της. Οι Fitch δεν βλέπουν να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες βελτίωσης της διαβάθμισης, αλλά βλέπουν κινδύνους αναθεώρησης των εκτιμήσεων τους προς τα κάτω, σε περίπτωση που η ποιότητα του χαρτοφυλακίου της Marfin διαβρωθεί ταχύτερα από αυτή των ανταγωνιστών της.

Το Δεκέμβριο, οι Standard and Poor’s είχαν υποβαθμίσει τις διαβαθμίσεις της Marfin και της Egnatia για μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο δανεισμό, και θέσει κάποια από τα ratings τους σε αρνητικό ορίζοντα, επικαλούμενοι την έκθεση του ομίλου σε δάνεια στον ναυτιλιακό κλάδο.

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |