Tuesday, January 27, 2009

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους κάθε μέρα!

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι χάνουν την δουλειά τους κάθε μέρα!


Αιματηρή αποδεικνύεται η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου για την αγορά εργασίας, αφού μόνον χθες την Μαύρη αυτή Δευτέρα ανακοινώθηκαν 71.400 περαιτέρω περικοπές προσωπικού, από μόλις επτά εταιρείες. Από τις αρχές του χρόνου, δηλαδή μέσα σε 27 μέρες μόνον, έχουν ανακοινωθεί 200.000 απολύσεις σύμφωνα με τα στοιχεία των εταιρειών. Με μία πρώτη ματιά, γίνονται σε μέσο όρο 7.692 απολύσεις την ημέρα ! Και τα νούμερα του 2008 είναι τουλάχιστον σοκαριστικά. Σχεδόν 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους πέρυσι, σηματοδοτώντας την πιο αιματηρή χρονιά για την αγορά εργασίας από το 1945! Σύμφωνα με του οικονομολόγους, όλα γυρίζουν γύρω από τον καταναλωτή και ο καταναλωτής είναι αυτός που σφυροκοπείται το περισσότερο σε αυτήν την τεράστια κρίση που ζούμε. Είναι ένας φαύλος κύκλος: αποδυναμώνεται η αγορά εργασίας, αποδυναμώνοντας έτσι και τις δαπάνες και δεν υπάρχει καμία θεραπεία εν όψει, για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που βρίσκονται σήμερα οι οικονομίες.

Xθες, η Caterpillar ανακοίνωσε 20.000 απολύσεις, η Pfizer είπε ότι θα απολύσει το 10% του προσωπικού της, η Sprint Nextel θα προχωρήσει σε 8.000 απολήσεις, η Home Depot σε 7 χιλιάδες, η ING σε 7 χιλιάδες επίσης, και η Deree&Co. θα απολύσει 700 άτομα. Και όλα αυτά ανακοινώθηκαν μέσα σε μία μόλις ημέρα! Και μην ξεχνάμε πως την περασμένη εβδομάδας ανακοινώθηκαν 40.000 απολύσεις! Και μη χειρότερα!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τρομακτική αυτή αρχή της εβδομάδας και η πολύ σκληρή αρχή του νέου έτους, κάνουν τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος εφιαλτικές. Μπορεί μακροπρόθεσμα και μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, οι αναλυτές να προβλέπουν τέλος της ύφεσης και προσπάθεια για ριμπάουντ της διεθνούς οικονομίας, όμως το βραχυπρόθεσμο διάστημα η οικονομία και η αγορά εργασίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα και ίσως τον χειρότερο εφιάλτη της ιστορίας τους. Και όσο ο πάτος δεν διαφαίνεται πουθενά, ποιος ξέρει τι μέλει γεννέσθαι για τις δουλειές χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την γη...

REPORTER.GR

No comments:

Share |