Tuesday, January 27, 2009

Τροχάδην για 14 γκολφ

Τροχάδην για 14 γκολφ


Νερό στο κρασί της φαίνεται ότι έριξε η κυβέρνηση βάζοντας οροφή στο ύψος του ποσού που θα καταβάλουν οι επίδοξοι επενδυτές για απόκτηση μιας από τις «χρυσοφόρες» άδειες γκολφ και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νερού από εργοστάσια επεξεργασίας λυμάτων. Μετά από πολύωρη συνεδρία στο Υπ. Εμπορίου της Υπουργικής Επιτροπής, που συναντήθηκε αργότερα με τους ενδιαφερόμενους, ξεκαθάρισε το μέχρι πρότινος θολό τοπίο γύρω από τα κριτήρια των γηπέδων γκολφ, με τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώνουν ότι υπάρχει ειλημμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που λήφθηκε το Δεκέμβριο, ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, δήλωσε ότι «αποφασίστηκε όπως το ποσό που θα καταβάλλει ο κάθε επενδυτής να είναι της τάξης των €5 εκ. κάτι για το οποίο συμφώνησαν και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές». Ο κάθε επενδυτής θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει το 30% του ποσού όταν εξασφαλίσει την άδεια ενώ πριν την ολοκλήρωση του όλου έργου θα πρέπει να καταβάλλει και το υπόλοιπο ποσό.

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης από την πλευρά του δήλωσε ότι «οι δύο πλευρές τα βρήκαν μεταξύ τους. Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς προς την κατεύθυνση της εξέτασης και έκδοσης των αδειών».

Οι αφαλατώσεις νερού οι οποίες θα παράγουν νερό με ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν, είπε, απαράβατο όρο για την Υπουργική Επιτροπή. Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης παρέχεται η ευχέρεια στους επενδυτές να δημιουργούν σε συνεργασία μονάδες αφαλάτωσης νερού ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής νερού. Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 100% του νερού θα πρέπει να παράγεται από το σταθμό αφαλάτωσης. Οι οικιστικές μονάδες επίσης θα προμηθεύονται αφαλατωμένο νερό.

Το θέμα της λήψης νερού από αφαλατώσεις που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες αποτέλεσε βασικό θέμα διαφωνίας των Οικολόγων με τους σχεδιασμούς για τα γκολφ, που κάλεσε χθες την κυβέρνηση να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις με τους επιχειρηματίες.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Εμπορίου δεν ξεκαθάρισε, πάντως, την απόφαση της Επιτροπής σε σχέση με την εισήγηση των επενδυτών για προμήθεια νερού από εργοστάσια τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων.

«Εάν και εφ’ όσον κάποιος επενδυτής μπορεί να εξασφαλίσει τέτοιο νερό κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα μπορεί να το χρησιμοποιεί», συμπλήρωσε ο κ. Πασχαλίδης.

Οι επενδυτές συμφώνησαν επίσης με την πρόνοια της πρότασης πολιτικής σύμφωνα με την οποία υποχρεούνται να καταβάλλουν τραπεζική εγγύηση ύψους €1,5 εκ. έτσι ώστε να εξασφαλίζεται το κράτος στην περίπτωση εκείνη που είτε εγκαταλειφτεί είτε δεν συντηρείται το γήπεδο γκολφ.

Σύμφωνα με την πρόταση πολιτικής η εγγύηση θα ανανεώνεται κάθε χρόνο και θα αυξάνεται ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Ο κ. Πασχαλίδης ξεκαθάρισε επίσης ότι η απόφαση της Υπουργικής Επιτροπής ήταν ομόφωνη και ότι η αναθεωρημένη πρόταση θα κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη προς έγκριση ενώ αναμένεται οι άδειες να αρχίσουν να αξιολογούνται εντός του Φεβρουαρίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρία παρέστησαν οι υπουργοί Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης ενώ τον Συγκοινωνιών εκπροσώπησε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μάκης Κωνσταντινίδης.

Τους επενδυτές Θεόδωρο Αριστοδήμου, Νίκο Σιακόλα (ο οποίος ενδιαφέρεται για δύο άδειες σε περιοχές της Πόλης Χρυσοχούς κοντά στη Λίμνη), Μάριο Λανίτη και Δημήτρη Καραπατάκη και Φλώρο Βωνιάτη (οι οποίοι ενδιαφέρονται για το γήπεδο γκολφ στην περιοχή Τερσεφάνου), συνόδευε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαρομμάτη.

Όπως ανέφεραν κάποιοι από τους ενδιαφερόμενους στη StockWatch, πριν από το 2011 δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τα γήπεδα γκολφ και αν ακόμη εξασφαλιστούν οι άδειες τις αμέσως επόμενες ημέρες διότι πρόκειται για μεγάλα project.

Ως γνωστό, το μεγαλύτερο όφελος που λαμβάνουν οι επιχειρηματίες ανάπτυξης των γκολφ είναι ο συντελεστής 10% που θα δοθεί σε όποιες από τις 1000 περίπου σκάλες θα περιληφθούν στο κάθε project. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γη πάνω στην οποία θα κτιστούν οι επαύλεις ο συντελεστής είναι σχεδόν μηδενικός, γιατί πρόκειται για γεωργική ή, σε κάποιες περιπτώσεις, δασική γη.

Όπως και η προηγούμενη πρόταση, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό το 2005 (βλέπε επισύναψη), η αναθεωρημένη πρόταση πολιτικής προνοεί μέχρι και 14 άδειες από τις οποίες οι περισσότερες, σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, είναι σε περιοχές μεταξύ Λεμεσού και Πάφου, ενώ έχει υποβληθεί και μια στη Λάρνακα, συγκεκριμένα στην κοινότητα Τερσεφάνου. Εκκρεμεί επίσης από την προηγούμενη κυβέρνηση μια άδεια στο δήμο Αγίας Νάπας η οποία έχει υποβληθεί από τους ξενοδόχους της περιοχής σε δασική γη που έχει εκμισθωθεί.

Άλλα δύο projects έχουν αδειοδοτηθεί, ένα στα Κούκλια και ένα στη Γεροσκήπου.

Δύο από τα υφιστάμενα γήπεδα γκολφ που είχαν εξασφαλισμένη άδεια και επανήλθαν υποβάλλοντας νέα αίτηση στα πλαίσια της πολιτικής για να επωφεληθούν από τις νέες πρόνοιες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |