Tuesday, January 27, 2009

Νέες απολύσεις από τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο

Νέες απολύσεις από τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο

Με νέο κύμα απολύσεων έρχεται αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία. Επικαλούμενες την παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, επιχειρήσεις ανά την υφήλιο ανακοίνωσαν χθες ότι ετοιμάζονται να περικόψουν συνολικά περίπου 80.000 θέσεις εργασίας.

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκονται όμιλοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, μεγάλες βιομηχανίες και εταιρείες του ευρύτερου τεχνολογικού τομέα.

Στο χρηματοοικονομικό κλάδο, ο ολλανδικός κολοσσός ING ανακοίνωσε την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου, Μισέλ Τίλμαντ, αλλά και την περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας εντός του 2009, στο πλαίσιο προσπαθειών περιστολής των δαπανών κατά ένα δισ. ευρώ. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι το ολλανδικό κράτος θα αναλάβει το ρίσκο μεγάλου μέρους των προβληματικών αμερικανικών χρεογράφων, που έχει στην κατοχή του ο όμιλος. Η ιρλανδική μονάδα της Royal Bank of Scotland, η Ulster Bank, γνωστοποίησε πως θα συγχωνευθεί με τη θυγατρική First Active - μια κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε περικοπές έως και 750 θέσεων εργασίας.

Την κατάργηση 20.000 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε η Caterpillar μειώνοντας έτσι το ανθρώπινο δυναμικό της κατά 18%. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εξοπλισμού εκσκαφής στον κόσμο είδε τα κέρδη της να υποχωρούν 32% το τέταρτο τρίμηνο. Περίπου 3.500 θέσεις εργασίας διεθνώς ανακοίνωσε πως καταργεί και ο βρετανο-ολλανδικός χαλυβουργικός όμιλος Corus.

Στον κλάδο τεχνολογίας, μαζικές περικοπές προανήγγειλε η Philips Electronics, η οποία το τέταρτο τρίμηνο του 2008 παρουσίασε καθαρές ζημίες ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις πρώτες τριμηνιαίες ζημίες από το 2003. Ο κολοσσός ηλεκτρονικών ειδών ανακοίνωσε ότι θα επιταχυνθούν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης, τα οποία προβλέπουν την κατάργηση 6.000 θέσεων.

Περίπου 8.000 θέσεις εργασίας ή το 14% του προσωπικού του ετοιμάζεται να περικόψει και ο αμερικανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Sprint Nextel. Την ίδια ώρα η κινεζική Lenovo, η τέταρτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια υπολογιστών στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης θα καταργηθούν 2.500 θέσεις εργασίας αυτόν το μήνα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν σχεδιάζει νέες απολύσεις.

Στο δοκιμαζόμενο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι 12 ιαπωνικές εταιρείες προβλέπουν ότι το 2009 θα περικόψουν συνολικά 25.000 θέσεις εργασίας. Η αμερικανική GM ανακοίνωσε από την πλευρά της την απόλυση επιπλέον 2.000 εργαζομένων την άνοιξη.

Περίπου 7.000 υπαλλήλους απολύει, τέλος, και η αλυσίδα καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού Home Depot

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |