Tuesday, January 27, 2009

Πότε θα εισρεύσουν τα 28 δισ. στην αγορά και οι θέσεις των τραπεζιτών

Πότε θα εισρεύσουν τα 28 δισ. στην αγορά και οι θέσεις των τραπεζιτών

Στο διάστημα μεταξύ, Μαρτίου και Απριλίου θα ξεκινήσει επιθετικότερα η διάθεση από το πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ στην αγορά υπό την μορφή επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων προβλέπουν οι τραπεζίτες. H οικονομική ενίσχυση των τραπεζών από το δημόσιο μέσω των 28 δις ευρώ έχει ξεκινήσει ωστόσο τι πραγματικά συμβαίνει και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία δανεισμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών;Πρωτίστως θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το πακέτο των 28 δις ευρώ έως τώρα έχουν εγκριθεί για να αντληθούν περίπου 3,9 δις ευρώ από το σκέλος των κεφαλαίων και περίπου 4 δις ευρώ από το σκέλος των ομολόγων. Τα βασικά επιχειρήματα των τραπεζών για τις «καθυστερήσεις» που υπάρχουν είναι 5:

1)Το πρώτο και βασικό επιχείρημα των τραπεζών είναι ότι τα κεφάλαια αυτά που θα αντλήσουν αποτελούν πολύ μικρό μέρος των πραγματικών τους αναγκών. Ταυτόχρονα θεωρούν ότι ενώ θα κάνουν χρήση και τους σκέλους της ενίσχυσης της ρευστότητας των 15 δις ευρώ ωστόσο λόγω του υψηλού κόστους που φθάνει το 5,5% με 6% περίπου θα το χρησιμοποιήσουν την έσχατη στιγμή και μάλλον όχι όλο το ποσό.

2)Τα 3,9 δις ευρώ που άντλησαν οι τράπεζες από το σκέλος των κεφαλαίων θα δοθούνστα μέσα έως τέλη Φεβρουαρίου δηλαδή οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη εκταμιεύσει κεφάλαια. Tα 4 δις από το σκέλος των ομολόγων έχουν εκταμιευθεί ωστόσο όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη από την στιγμή που θα υποβληθεί μια αίτηση στεγαστικού δανείου θα πρέπει να αξιολογηθεί , να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και μέχρι να ξεκινήσει η εκταμίευση του δανείου απαιτούνται 2 με 2,5 μήνες.

3) Οι τράπεζες λόγω της κρίσης ενδιαφέρονται να διασφαλίσουν ότι τα δάνεια που δίνουν θα είναι ασφαλή. Η πραγματικότητα είναι ότι στο παρελθόν με την επιθετική ανάπτυξη των δανείων οι υγιείς ομάδες - στόχοι εντοπίστηκαν από τις τράπεζες και πλέον αποτελούν πελάτες των τραπεζών. Οι υπόλοιπες ομάδες καταναλωτών πελατών που έχουν απομείνειεμφανίζουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Π.χ. οι τράπεζες διέθεσαν δάνεια στεγαστικά σε καταναλωτές με εισοδήματα και πριν την κρίση άρχισαν να διερευνούν και τους αλλοδαπούς. Το ίδιο έχει συμβεί με τα καταναλωτικά.

Οι τράπεζες εξάντλησαν τις υγιείς ομάδες - πελάτες στόχουςκαι τώρα γνωρίζουν ότι οι νέες δανειοδοτήσεις απαιτούν επανεξέταση. Όσον αφορά παλαιούς πελάτες π.χ. τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πάγωμα υφιστάμενων συνεργασιών συνδέεται με το γεγονός ότι οι τράπεζες θεωρούν ότι έχει επιδεινωθεί η πιστοληπτική ικανότητα των μικρομεσαίων εταιριών.

4)Κατά την διαδικασία διοχέτευσης της ρευστότητας στην αγορά από τις τράπεζες θα μειώνονται και τα επιτόκια. Ήδη η Εθνική και η ΑΤΕ μέσα στον Φεβρουάριο σχεδιάζουν να μειώσουν ορισμένα επιτόκια και θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Οι τράπεζες βέβαια συνδέουν τις μικρές μειώσεις των επιτοκίων με τα υψηλά spreads στα ομόλογα ωστόσο το επιχείρημα αυτό μάλλον αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις. Το 80% με 85% της ρευστότητας τους οι τράπεζες το βρίσκουν από τις καταθέσεις. Τα επιτόκια προθεσμίας μειώνονται και τείνουν να προσεγγίσουν το 5,8% κατά μέσο όρο ή το 5% στο σύνολο των καταθέσεων.

Το υπόλοιπο 15%με 20% της ρευστότητας οι τράπεζες το αντλούν μέσω της ΕΚΤ χρησιμοποιώντας ως εγγυήσεις τιτλοποιούμενα δάνεια , καλυμμένες ομολογίες κ.α. και πληρώνοντας ένας επιτόκιο 2%. Η μόνη κατηγορία ρευστότητας που συνδέεται με τα spreads έως τώρα είναι το σκέλος της ρευστότητας των 8 δις ευρώ που όμως εκ νέου χρησιμοποιούνται οι εκδόσεις ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ.

Απλά οι τράπεζες μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια τους ωστόσο δεν το κάνουν επιθετικότερα γιατί απλά θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα επιτύχουν κέρδη το 2009 μια χρονιά που όλοι προβλέπουν ότι τα κέρδη θα υποχωρήσουν χωρίς να προσδιορίζεται το πόσο θα μειωθούν.

5)Οι τράπεζες το 2009 θα αντλήσουν μικρότερη ρευστότητα με ίδια μέσα σε σχέση με το 2008 καθώς τα δάνεια θα αυξηθούν περί το 10%στην Ελλάδα. Για την Ελλάδα προβλέπεται πέραν των καταθέσεων και του πακέτου των 28 δις ευρώ να χρειαστούν περαιτέρω ρευστότητα περί τα 11 με 12 εκατ ευρώ.

Τα κεφάλαια αυτά θα τα καλύψουν μέσω τιτλοποιήσεων και καλυμμένων ομολογιών που σχεδιάζουν Eurobank , Alpha , Πειραιώς ΑΤΕ κ.α. Επίσης δεν έχουν ανάγκες σημαντικής χρηματοδότησης των θυγατρικών τους στο εξωτερικό καθώς τα δάνεια και οι οικονομίες στα Βαλκάνια επιβραδύνονται σημαντικά. Η Eurobank π.χ. δεν θα έχει τις ίδιες υποχρεώσεις παροχής ρευστότητας προς τις θυγατρικές του εξωτερικούτο 2009 σε σχέση με το 2008 θα είναι σαφώς μικρότερες.

REPORTER.GR

No comments:

Share |