Wednesday, January 28, 2009

Προς απόκτηση ποσοστού 70% στην Hypo Real Estate η Γερμανία

Προς απόκτηση ποσοστού 70% στην Hypo Real Estate η Γερμανία

Την απόκτηση ποσοστού 70% στην Hypo Real Estate, την τράπεζα που έχει ήδη διασωθεί δύο φορές από το κράτος, εξετάζει η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με άτομα προσκείμενα στο θέμα, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Σε περίπτωση που προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, θα πρόκειται για την πρώτη εθνικοποίηση τράπεζας στη Γερμανία σε διάστημα 80 ετών, όπως επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Γκέρκε, διευθυντής του Frankfurt School of Finance and Management.

Το σχέδιο αυτό που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αναμένεται να περιορίσει τα ποσοστά των υφιστάμενων μετόχων της Hypo Real Estate, συμπεριλαμβανομένου του 25% που κατέχει η αμερικανική JC Flowers, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η τράπεζα «ναυάγησε» τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς η μονάδα της στο Δουβλίνο Depfa Bank δεν κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση εν μέσω της πιστωτικής κρίσης. Από τότε έχει λάβει 92 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις χρέους και πιστωτικές γραμμές.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πέερ Στάινμπρουκ έχει δηλώσει, άλλωστε, πως η διάσωση της Hypo Real Estate είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σταθερότητας στην εγχώρια αγορά ενυπόθηκων ομολόγων.

Όπως υποστηρίζει το Bloomberg, η κυβέρνηση πιθανόν να αποκτήσει ποσοστό 70% με 80% της τράπεζας, εάν την ενισχύσει με ποσό έως 10 δισ. ευρώ – όσο χορήγησε και στην Commerzbank για την απόκτηση του 25% συν μία μετοχή.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |