Wednesday, January 28, 2009

ΔΝΤ: Δραματική πτώση στην παγκόσμια οικονομία

ΔΝΤ: Δραματική πτώση στην παγκόσμια οικονομία

Σχεδόν μηδενική προειδοποιεί ότι θα είναι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τη φετινή χρονιά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), καθώς πάνω από 2 δις. τοξικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ οδηγούν σε επιβράδυνση τις οικονομίες από τη Ρωσία μέχρι την Αγγλία. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να συρρικνωθεί στο 0,5%, στο χαμηλότερο σημείο δηλαδή από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 2,2%. Για το 2010 προβλέπεται ήπια επιστροφή σε ανάπτυξη με ρυθμό της τάξεως του 3%.

Οι ζημιές του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να ανέλθουν στα 2,2 τρις. δολάρια, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψη ανέμενε να διαμορφωθούν στα 1,4 τρισ. Υποδεικνύεται δηλαδή ότι οι ζημιές ύψους 1,1 τρις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα είναι μόλις το μισό από αυτό που μένει ακόμη να αντικρίσουμε, καθώς και ότι η κατάσταση στις οικονομίες που ήδη συρρικνώνονται αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να ληφθούν πολύ σύντομα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα από τις αναπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί στο 1,6%, της Ιαπωνίας στο 2,6% και της περιοχής της Ευρωζώνης στο 2%.

REPORTER.GR

No comments:

Share |