Wednesday, January 28, 2009

Εως 1 δισ. οι συναλλαγές στην διατραπεζική αγορά - Βελτιώνεται σταδιακά το κλίμα

Εως 1 δισ. οι συναλλαγές στην διατραπεζική αγορά - Βελτιώνεται σταδιακά το κλίμα

Μετά από 7 μήνες σχετικής απραξίας οι πρώτες μικρές , σταδιακές αλλά αξιόλογες κινήσεις στην διατραπεζική αγορά χρήματος ξεκίνησαν. Πριν 4 μήνες περίπου όπου οι συναλλαγές στην διατραπεζική έφθασαν στο ναδίρ οι συνολικές πράξεις στο σύστημα ήταν αμφίβολο αν υπερέβαιναν τα 200 με 300 εκατ ευρώ όταν στο παρελθόν και υπό φυσιολογικές συνθήκες οι συναλλαγές μπορεί να φθάσουν έως και τα 3 με 5 δις ευρώ. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα φαινόμενο άκρως ενθαρρυντικό το οποίο τώρα αρχίζει να αναπτύσσεται και σχετίζεται με την αύξηση των διατραπεζικών συναλλαγών. Με βάση εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών από τα dealing rooms οι συναλλαγές μεταξύ των τραπεζών σε ημερήσια βάση κινούνται μεταξύ 500 και 1 δις ευρώ και είναι προφανές ότι είναι αυξημένο σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αλλά απέχει όμως σε σχέση με την περίοδο π.χ. του 2007 δηλαδή της φυσιολογικές περιόδους.

Ενθαρρυντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμη και σε περιόδους όπως το τρίμηνο ή το εξάμηνο όπου οι συναλλαγές ήταν μηδενικές εσχάτως πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες περί τα 200 εκατ ευρώ. Είναι σαφές ότι ακόμη δεν υπάρχει εξομάλυνση στην διατραπεζική αγορά όπως επίσης και το γεγονός ότι οι τράπεζες συνεχίζουν να μην εμπιστεύονται πλήρως η μια την άλλη. Όμως σε σχέση με το παρελθόν διαφαίνεται ότι σταδιακά κάτι αλλάζει προς το καλύτερο.

Οι περισσότερες τράπεζες έστω και με μικρά ποσά συμμετέχουν στην διατραπεζική ενώ πραγματοποιούνται και συναλλαγές με ξένους. Οι βασικές αιτίεςγια την κινητικότητα που επιδεικνύει η διατραπεζική θα πρέπει να αποδοθούν α) στο γεγονός ότι υπάρχει ρευστότητα στην αγορά κυρίως μέσω του πακέτου των 28 δις ευρώ και 2) λόγω της μείωσης των επιτοκίων euribor. Τα τραπεζικά στελέχη συμφωνούν ότι η διάθεση των 28 δις ευρώ στην αγορά ευνοεί μεταξύ των άλλων και την αποκατάσταση των στρεβλώσεωνστην διατραπεζική.

REPORTER.GR

No comments:

Share |