Wednesday, February 27, 2008

Φθηνότερος με διαφορά ο Αθηαινίτης

Φθηνότερος με διαφορά ο Αθηαινίτης

Κατά 15% φθηνότερη εμφανίζεται η υπεραγορά "Αθηαινίτης" από την ακριβότερη "Debenhams" σε σύγκριση τιμών 134 κοινών προϊόντων από το Υπουργείο Εμπορίου. Στη δημοσιότητα οι τιμές 346 προϊόντων σε παγκύπρια κλίμακα.

Με ένα νέο όπλο στα χέρια του καταναλωτή επανήλθε χθες η υπηρεσία ανταγωνισμού και προστασίας του καταναλωτή. Στο μηνιαίο παρατηρητήριο τιμών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται 346 βασικά προϊόντα που διακινούνται και πωλούνται από υπεραγορές και αρτοποιεία, η υπηρεσία συμπεριέλαβε και συγκριτικό πίνακα μεταξύ των έξι μεγάλων υπεραγορών της πρωτεύουσας με πρωταρχικό σκοπό να βοηθήσει τον καταναλωτή να συγκρίνει το κόστος αγοράς ίδιων προϊόντων σε διαφορετικές υπεραγορές της επαρχίας του. Από τα 346 προϊόντα υπό εξέταση, ξεχώρισαν 134 ίδιας επωνυμίας και συσκευασίας τα οποία διατίθεντο προς πώληση στις έξι υπεραγορές της Λευκωσίας στις 20/02/2008 - 21/02/2008. Πρόκειται για γαλακτοκομικά προϊόντα, δημητριακά, είδη καθαρισμού, λαχανικά και άλλα είδη τα οποία κρίνονται απαραίτητα για το καλάθι της νοικοκυράς. Ας σημειωθεί ότι από το Παρατηρητήριο απουσιάζει η επαρχία Αμμοχώστου, η οποία οφείλει να ενταχθεί στο θεσμό για καλύτερη εξυπηρέτηση των εκεί καταναλωτών οι οποίοι δεν μπορούν να προβούν σε συγκρίσεις.

Πάνω από 50 ευρώ
Προσθέτοντας την τιμή των 346 ίδιων προϊόντων η Υπηρεσία Ανταγωνισμού παρουσίασε το συνολικό κόστος για τις ανάγκες του καταναλωτή ανά υπεραγορά στην επαρχία Λευκωσίας. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι φθηνότερη υπεραγορά είναι αυτή του "Αθηαινίτη" αφού το συνολικό καλάθι σε αυτήν κοστίζει €348,42, με δεύτερη φθηνότερη τον "Ορφανίδη". Ακριβότερο είναι το καλάθι στην υπεραγορά "Debenhams" καθώς στοιχίζει €53,48 περισσότερο από ό,τι στον "Αθηαινίτη". Για καλύτερη σύγκριση μεταξύ των υπεραγορών η υπηρεσία ανταγωνισμού χρησιμοποίησε και τον Δείκτη Τιμών Υπεραγορών. Συγκεκριμένα υπολογίζεται το συνολικό κόστος του καλαθιού για τα 134 κοινά προϊόντα που πωλούνται στις έξι υπεραγορές της Λευκωσίας, γίνεται αναγωγή στο 100 για τη φθηνότερη υπεραγορά και οι υπόλοιπες κατατάσσονται ανάλογα ώστε να φαίνεται πόσο τοις εκατό ακριβότερες είναι από τη φθηνότερη. Έτσι προκύπτει ότι η φθηνότερη υπεραγορά διαφέρει κατά 15% από την ακριβότερη.

Τα προϊόντα
Το νέο εβδομαδιαίο Παρατηρητήριο τιμών καλύπτει συνολικά 346 βασικά καταναλωτικά προϊόντα που διακινούνται και πωλούνται από υπεραγορές/αρτοποιεία, που δραστηριοποιούνται σε παγκύπρια κλίμακα, καθώς και από τοπικές υπεραγορές/αρτοποιεία/κρεοπωλεία σ΄ όλες τις πόλεις. Σημειώνεται ότι τα 346 αυτά προϊόντα καταγράφονται με την εμπορική τους επωνυμία. Τα 346 αυτά προϊόντα αφορούν 20 συνολικά κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες καλύπτουν κυρίως βασικά είδη διατροφής αλλά και είδη καθαρισμού σπιτιού και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας που χρειάζεται το κάθε νοικοκυριό σε καθημερινή βάση. Τα στοιχεία παρουσιάζονται από την Υπηρεσία σε συγκριτικούς πίνακες ανά Επαρχία και ανά υπεραγορά/αρτοποιείο/κρεοπωλείο και αφορούν τιμές λιανικής πώλησης αγαθών στις 20.02.2008 και 21.02.2008. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο εβδομαδιαίο Παρατηρητήριο Τιμών που αφορούσε τις τιμές των προϊόντων αυτών έγινε στις 12.02.2008.

Αναλόγως επαρχίας
Από την έρευνα διαφαίνεται ότι γενικά οι τιμές των προϊόντων στις περισσότερες κατηγορίες διατηρούνται στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με τα επίπεδα τιμών των προηγούμενων παρατηρητηρίων με ελάχιστες αυξομειώσεις κατά την περίοδο Δεκεμβρίου 2007 - Φεβρουαρίου 2008. Επίσης, σε κάποια βασικά καταναλωτικά προϊόντα όπως είναι το γάλα και το γιαούρτι, παρατηρείται συγκράτηση των τιμών στα ίδια επίπεδα, ωστόσο όχι και ίδιες τιμές μεταξύ των υπεραγορών. Για παράδειγμα, συγκριτικά με τις τιμές στις 12 Φεβρουαρίου όλες οι υπεραγορές της πρωτεύουσας πωλούσαν το πλήρες γάλα "Χαραλαμπίδη" στην ίδια τιμή με την οποία το πωλούσαν και στις 20-21 Φεβρουαρίου, ωστόσο το ίδιο γάλα το συναντούσε κανείς από €0,95 στον "Ορφανίδη" και στην "Carrefour", μέχρι και €1,08 στον "Αθηαινίτη" και στην "Άλφα Μέγα". Εν τω μεταξύ η "Carrefour" πωλούσε το γάλα "Χαραλαμπίδη" στην επαρχία Λάρνακας στις 20-21 Φεβρουαρίου μόλις €0,52 ενώ στην Πάφο το ίδιο γάλα το έδινε €1,23. Αδικαιολόγητες αυξήσεις παρουσιάστηκαν επίσης σε συγκεκριμένη υπεραγορά της επαρχίας Λάρνακας η οποία αύξησε την τιμή στο κοτόπουλο "Μιντίκκης" κατά €0,36, τις χωριάτικες ραβιόλες "Αυγουστίνος" (500 γρ.) κατά €0,23 ενώ μείωσε κατά €0,29 συγκριτικά και με τις άλλες υπεραγορές το Παραδοσιακό Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο "Άλτις" χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος.

Οδηγίες για φθηνότερες αγορές
Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καλεί τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί, να αξιοποιούν τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους, να συγκρίνουν τις τιμές των προσφερομένων προϊόντων και των υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη και την ποιότητά τους, και με την ορθή καταναλωτική συμπεριφορά τους να ενεργούν με τρόπο που να βοηθά στη συγκράτηση των τιμών σε δικαιολογημένα επίπεδα. Καλεί επίσης τους καταναλωτές να παρακολουθούν και να εκμεταλλεύονται σωστά τις προσφορές για οικονομικότερες και πιο συμφέρουσες αγορές. Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Παρατηρητήριο Τιμών της 20.02.2008 - 21.02.2008, αλλά και τα προηγούμενα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου (Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών) στη διεύθυνση www.mcit.gov.cy (ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ). Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι καταναλωτές μπορούν να επικοινωνούν με την Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών στην Τηλεφωνική Γραμμή Καταναλωτή 1429.

POLITIS

No comments:

Share |