Wednesday, February 27, 2008

Νέο πρόστιμο-ρεκόρ 1,35 δισ. δολ στη Μicrosoft από την Ε.Ε.


Νέο πρόστιμο-ρεκόρ 1,35 δισ. δολ στη Μicrosoft από την Ε.Ε.

Νέο πρόστιμο - ρεκόρ, ύψους 899 εκατ. ευρώ (1,35 δισ. δολ), επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Μicrosoft για μη συμμόρφωση της εταιρείας με τις επιταγές των Βρυξελλών σχετικά με το λογισμικό της (Windows) από το 2004.

Το νέο πρόστιμο έρχεται να προστεθεί σε αυτό του Μαρτίου του 2004 (497 εκατ. ευρώ) όταν η Επιτροπή είχε καταδικάσει τη Microsoft για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά λογισμικού.

«Η Microsoft ήταν η πρώτη εταιρεία, στα 50 χρόνια της πολιτικής της Ε.Ε. για τον ανταγωνισμό, στην οποία η Κομισιόν αναγκάστηκε να επιβάλει πρόστιμο για μη συμμόρφωση σε αντιμονοπωλιακή απόφαση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος Ανταγωνισμού Νέλι Κρόες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποφανθεί ότι η Microsoft χρησιμοποίησε το μονοπώλιο των δικών της Windows στα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών της αγοράς για να πλήξει τους ανταγωνιστές και αποφάσισε την επιβολή προστίμου 497 εκ. ευρώ (665 εκατ. δολάρια).

Η αμερικανική εταιρεία είχε διαταχθεί να συνεργαστεί με τους ανταγωνιστές της, παρέχοντας κάθε χρήσιμη πληροφορία για το λειτουργικό πρόγραμμα που προσφέρει, έτσι ώστε να διεξάγεται θεμιτά ο αναμεταξύ τους ανταγωνισμός. Παράλληλα, όφειλε να προσφέρει το λειτουργικό σύστημα των Windows, χωρίς το πρόγραμμα των Windows Media Player, όσον αφορά τους τελικούς χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σε κάθε περίπτωση, κατέληγε η αποφαση της Κομισιόν, η Microsoft χρησιμοποίησε τη δεσπόζουσα θέση της για να υπονομεύσει τους ανταγωνιστές της.

«Ελπίζω πως η σημερινή απόφαση κλείνει ένα “μαύρο” κεφάλαιο στο ιστορικό μη συμμόρφωσης της Microsoft στην απόφαση της Κομισιόν το Μάρτιο του 2004», σημείωσε η κ. Κρόες.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |