Wednesday, February 27, 2008

Χονγκ Κονγκ: Μείωση του ΑΕΠ το 2007

Χονγκ Κονγκ: Μείωση του ΑΕΠ το 2007

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ σημείωσε το έτος που πέρασε η οικονομική ανάπτυξη του Χονγκ Κονγκ καθώς οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2008 η ανάπτυξη θα έχει τον χαμηλότερο ρυθμό μέσα σε μία πενταετία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού, μετά την αύξησή του κατά 7% (αναθεωρημένα στοιχεία) το 2006. Κατά μέσον όρο εννέα οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ θα σημείωνε άνοδο 6,2%.

Οι πωλήσεις του Χονγκ Κονγκ στις ΗΠΑ – τη μεγαλύτερη ξένη αγορά μετά την Κίνα – υποχώρησαν 0,8% το 2007, σημειώνοντας μείωση για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια.

Η μείωση της αύξηση των εξαγωγών στην Κίνα ενδέχεται να επηρεάσει περαιτέρω την οικονομία του Χονγκ Κονγκ. Οι περισσότεροι Κινέζοι εξαγωγείς προβλέπουν μείωση των παραγγελιών και των κερδών το 2008 καθώς η έλλειψη ρευστότητας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μειώνει τη ζήτηση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ θα αναπτυχθεί φέτος κατά πάσα πιθανότητα με ρυθμό 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |