Wednesday, February 27, 2008

Ράλι στα χρηματιστήρια αναμένει η Morgan Stanley


Ράλι στα χρηματιστήρια αναμένει η Morgan Stanley

ΡΑΛΙ στα χρηματιστήρια τους επόμενους 3 - 6 μήνες, αναμένει η Morgan Stanley επισημαίνοντας ότι παρά τις ανησυχίες της για την εταιρική κερδοφορία, το bear market rally θα μπορούσε να προκληθεί από τις φθηνές αποτιμήσεις, την αρνητική ψυχολογία και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για ανατίμηση της αγοράς.

Στην έκθεση της European Strategy (25/2/08), η Morgan Stanley εκτιμά ότι το bull market θα έρθει όταν η κερδοφορία των επιχειρήσεων πάρει και πάλι την ανιούσα, κάποια στιγμή μέσα στο 2009. Μέχρι τότε, όμως, είναι πολύ πιθανό να δούμε ένα bear market rally μέσα στους επόμενους 3 με 6 μήνες, αφού πέραν των προαναφερόμενων τριών παραγόντων, οι βασικοί οικονομικοί δείκτες φαίνεται να έχουν πιάσει ήδη τα χαμηλά τους για τον τρέχοντα οικονομικό κύκλο.

Καμία προεξόφληση

Ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου Teun Draaisma, αναφέρει ότι αν και ίσως έχουμε δει τα χαμηλά των μετοχών λόγω της ύφεσης στην εταιρική κερδοφορία των επιχειρήσεων, το επόμενο ράλι θα αρχίσει μόνο όταν τα κέρδη βρεθούν πολύ κοντά στον πάτο.

«Οι αγορές δεν συνηθίζουν να προεξοφλούν την ανάκαμψη της κερδοφορίας πολύ πριν. Ενδεικτικά, το Σεπτέμβριο του 1990 ο δείκτης MSCI Europe είχε υποχωρήσει 24% από τα υψηλά του και στους επόμενους δώδεκα μήνες η κερδοφορία των επιχειρήσεων, η οποία μόλις είχε φτάσει στα υψηλά της, μειώθηκε κατά 19%. Παρόλα αυτά, η χρηματιστηριακή αγορά έκανε ράλι της τάξεως του 23%», αναφέρει.

Η MS επισημαίνει ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων έπιασαν τα υψηλά τους το γ΄τρίμηνο του 2007 και τώρα αναμένεται μία υποχώρηση της τάξης του 21% από την κορυφή. Οι νέες προβλέψεις του οίκου προβλέπουν ρυθμό αύξησης των κερδών ανά μετοχή το 2007 κατά 4%, μείωση - 16% το 2008 και αύξηση κατά 3% το 2009. Στο χρηματοοικονομικό κλάδο η κερδοφορία έχει δεχτεί πλήγμα από τις απομειώσεις στο τέταρτο τρίμηνο και μπορεί να έχει υποχωρήσει ήδη κατά 18% από την κορυφή της.

Αναπόφευκτη υποχώρηση

Η υποχώρηση της εταιρικής κερδοφορίας είναι αναπόφευκτη, επισημαίνει η MS, καθώς υπάρχει επιβράδυνση της παγκόσμιας Οικονομίας και ύφεση στις ΗΠΑ, τα κέρδη και τα περιθώριά τους έχουν πιάσει ιστορικά υψηλά και υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια από αρκετούς αξιόπιστους δείκτες.

Πάντως, η υποχώρηση της κερδοφορίας θα είναι μικρότερη σε σχέση με προηγούμενους οικονομικούς κύκλους, καθώς οι ισολογισμοί των εταιρειών είναι γενικά εύρωστοι και σημειώνεται υψηλή δομική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές. «Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα έχουμε ως εκ θαύματος μία ήπια ύφεση στην εταιρική κερδοφορία σε σχέση με την ιστορία όπου ο μέσος όρος της υποχώρησης των κερδών ήταν της τάξης του 39%», επισημαίνει η MS.

Στην τρέχουσα συγκυρία, το Ρ/Ε της αγοράς, αναφέρει ο οίκος, κινείται στο 11,3 με βάση τα κέρδη του 2007 και αν η κερδοφορία υποχωρήσει κατά 20% - 25%, το Ρ/Ε θα ανέβει στο 14,5 που είναι και ο μακροχρόνιος μέσος όρος. Σύμφωνα με τη MS, οι κλάδοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο από την υποχώρηση των εταιρικών κερδών είναι ο τραπεζικός και οι μετοχές κυκλικού χαρακτήρα.

«Η φούσκα στα κέρδη των χρηματοοικονομικών εταιρειών φαίνεται να έχει τελειώσει. Οταν προηγούμενες φούσκες έσκασαν, τα κέρδη συνήθως υποχωρούσαν κατά 50% στα επόμενα 1 - 2 χρόνια. Κατά την άποψή μας, πτώση 40% - 50% στα κέρδη του χρηματοοικονομικού τομέα, θα είχε ως αποτέλεσμα υποχώρηση μόλις 4% - 10% από τα υψηλά τους για τα κέρδη ανά μετοχή του μη χρηματοοικονομικού τομέα.

Ο στασιμοπληθωρισμός

Τις πιθανότητες επανεμφάνισης του φαινομένου του στασιμοπληθωρισμού αναλύει η Credit Agricole στην έκθεσή της «2008: Επέστρεψε ο στασιμοπληθωρισμός;» (25/2/08).

Ο όρος «στασιμοπληθωρισμός» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1965 από τον μετέπειτα υπουργό Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, I. Macleod, για να υποδηλώσει το φαινόμενο της συνύπαρξης αυξανόμενου πληθωρισμού και ύφεσης. «Ο σημερινός συνδυασμός των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων, ο υψηλός πληθωρισμός και ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης είναι πράγματι ένα σύμπτωμα στασιμοπληθωρισμού. Ισως όμως τα φαινόμενα να απατούν», αναφέρει η CA.

Αναφορικά με το πετρέλαιο, η τράπεζα επισημαίνει πως η αύξηση της τιμής είναι μεν σημαντική, ωστόσο έχει περιορισμένο αντίκτυπο στις Οικονομίες των χωρών που χρησιμοποιούν ισχυρότερο νόμισμα από το δολάριο. Για το διάστημα 2004 - 2007 οι συνέπειες της αύξησης αυτής δεν αντανακλώνται στα στοιχεία για την ανάπτυξη, ενώ ισχυρή ανάπτυξη και αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου συμβαδίζουν.

Επιπλέον, η έκθεση μιας Οικονομίας στον κίνδυνο του εισαγόμενου πληθωρισμού λόγω υποτίμησης του νομίσματός της μοιάζει σήμερα πολύ πιο περιορισμένος απ΄ όσο στο παρελθόν, γεγονός που φαίνεται τόσο στις ΗΠΑ (όπου παρά την υποτίμηση του δολαρίου κατά 22% σε πραγματικούς όρους από το Φεβρουάριο του 2002, ο όγκος των εισαγωγών συμβαδίζει με το επίπεδο τιμών καταναλωτή), όσο και στη Μεγάλη Βρετανία.

Τέλος, παρά την ανησυχία ορισμένων κεντρικών τραπεζών για τις επιπτώσεις της προσφοράς χρήματος στο επίπεδο του πληθωρισμού, σήμερα η συσχέτιση αυτή εμφανίζεται πολύ πιο ασθενής απ΄ όσο, π.χ. τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τη CA οι πιθανότητες για ανοδική πορεία του δομικού πληθωρισμού (από τον οποίο εξαιρούνται προϊόντα των οποίων οι τιμές εμφανίζουν προσωρινά απότομες αυξομειώσεις, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα) είναι αν όχι μηδενικές, τότε σίγουρα περιορισμένες στο ελάχιστο.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |