Wednesday, February 27, 2008

Στα ύψη η τιμή του μαύρου χρυσού


Στα ύψη η τιμή του μαύρου χρυσού

Στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών «σκαρφάλωσε» σήμερα η τιμή του μαύρου χρυσού, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη στις ΗΠΑ οδήγησαν το δολάριο σε πτώση [Βλέπε άρθρο] και τα εμπορεύματα σε άνοδο.

Η τιμή του αμερικανικού αργού έφθασε σήμερα τα 102,08 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφωνόταν νωρίτερα στα 100,24 δολάρια το βαρέλι ενισχυμένη κατά 59 σεντς.

Στο ράλι των πετρελαϊκών τιμών συμβάλλει και η αύξηση της ζήτησης σε ΗΠΑ και Ευρώπη εν μέσω πτώσης των θερμοκρασιών και ενδείξεων ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αυξήσει την παραγωγή στη συνεδρίασή του την επόμενη εβδομάδα.

«Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η πρόβλεψη ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αυξήσει τα επίπεδα παραγωγής στη συνεδρίαση στις 5 Μαρτίου στηρίζουν την τιμή του πετρελαίου», δήλωσε ο David Moore, αναλυτής της Commonwealth Bank of Australia.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Οργανισμού στο Reuters οι υπουργοί των κρατών- μελών του ΟΠΕΚ πιθανότατα θα εκφράσουν την ανησυχία τους για τις δυνατότητες παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση, δύσκολα ωστόσο θα καταλήξουν σε συμφωνία για μείωσή της.

«Δεν νομίζω ότι θα αποφασίσουν την όποια αλλαγή στα επίπεδα παραγωγής, την ώρα που οι υψηλές τιμές παραμένουν τόσο υψηλές» σημείωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα πάντως το Ιράν δηλώνει ότι θα ταχθεί υπέρ της μείωσης της παραγωγής, τονίζοντας ότι την άνοιξη με την άνοδο της θερμοκρασίας θα υπάρξει λογικά κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης.

Στο τέλος του προηγούμενου έτους, η τιμή του «μαύρου χρυσού» διατηρήθηκε για διάστημα ενός μηνός πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις 3 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους άγγιξε τα 100 δολάρια.

Στη συνέχεια, η αύξηση των φόβων σχετικά με ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης πετρελαίου στις ΗΠΑ οδήγησε στη σταδιακή μείωση των τιμών.

Mε ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα αμερικανικά αποθέματα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 2,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Νέο ρεκόρ για την τιμή του χρυσού

Σε ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού, πάνω από τα 960 δολάρια η ουγκιά, με τους επενδυτές να στρέφονται στα μέταλλα μετά το «άλμα» του αργού πάνω από τα 102 δολάρια το βαρέλι και την πτώση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.

Η τιμή spot του χρυσού ανήλθε έως και στα 963,40 δολάρια ανά ουγκιά. Αργά χθες, διαμορφώθηκε στη Νέα Υόρκη στα 946,60/947,40 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 16%.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |