Wednesday, February 27, 2008

ΕΛΛΑΔΑ: Καταργείται ο φόρος στις συναλλαγές

Καταργείται ο φόρος στις συναλλαγές

Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, οι συναλλαγές να συρρικνωθούν, λόγω των over the counter πράξεων για να ξαναδεί η κυβέρνηση το θέμα της κατάργησης του φόρου του 0,15% στις συναλλαγές. Πριν από λίγο έγινε γνωστό, ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά την κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών (1,5 τοις χιλίοις) και την αντικατάστασή του από φόρο υπεραξίας.Αυτό προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομίας ερωτηθείς σχετικά με το θέμα απάντησε: «Στις προθέσεις μας είναι να καταργηθεί ο φόρος 1,5 τοις χιλίοις που επιβάλλεται κατά την πώληση των μετοχών και να εισαχθεί ο φόρος υπεραξίας κατά τέτοιο τρόπο χωρίς να διαταραχθεί η χρηματιστηριακή αγορά».

Αναφορικά με το θέμα του ΟΤΕ ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση είναι ευνοϊκά διακείμενη σε πιθανή συνεργασία σε ξένο στρατηγικό εταίρο που θέλει να μπει στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, υπενθυμίζοντας ωστόσο την τροπολογία - φραγμό που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση για την είσοδο επενδυτών πέραν του 20% σε δημόσιες επιχειρήσεις με παράλληλη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής.

Σχετικά με την υπόθεση του Λιχτενστάιν και τα ελληνικά ονόματα που φέρονται να εμπλέκονται στη «μαύρη λίστα» με τους φοροφυγάδες ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε σημειολογικά ότι το υπουργείο Οικονομικών είναι διαθέσιμο ακόμη και να πληρώσει προκειμένου να ζητήσει στοιχεία για αυτά τα ονόματα και ότι στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες γερμανικές αρχές. Σημειώνεται ότι την υπόθεση χειρίζεται ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας ο οποίος μέχρι το τέλος της εβδομάδος αναμένεται να απευθύνει αίτημα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για την άντληση των σχετικών πληροφοριών.

Αναφορικά με τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στο χθεσινό ΔΣ της ΔΕΗ ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε αντίθετος σε τέτοιου είδους συμπεριφορές σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν δικαιολογείται πολιτική υπόθαλψη μιας τέτοιας κατάστασης.

Στην τοποθέτησή του αναφορικά με τα θέματα της ενεργειακής πολιτικής και τα οποία σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος ο υπουργός τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ σύντομα θα ανακοινώσει μιας σειρά από παράγοντες για τους επενδυτές που θέλουν να μπουν σε αυτό το πλαίσιο, τηρώντας παράλληλα και όλους τους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Για το θέμα του πληθωρισμού και τους κινδύνους που ελλοχεύει για την ελληνική οικονομία απάντησε ότι η αντιμετώπισή του είναι ευθύνη όλων μας στέλνοντας μήνυμα στις επιχειρήσεις ότι θα πρέπει να τιμολογούν προσεκτικά ενώ ανάλογη προσοχή θα πρέπει να δείξουν και οι κοινωνικοί εταίροι με την επικείμενη μισθολογική αναπροσαρμογή των αποδοχών στις αποδοχές των εργαζομένων.

Στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να προχωρεί στην αντικατάσταση του Διοικητή της Τραπέζηςκ. Γκαργκάνα ο κ. Αλογοσκούφης είπε: «Ο κ. Γκαργκάνας κάνει πολύ καλά τη δουλειά του» ενώ για το ενδεχόμενο μετακίνησής του σε περίπτωση ανασχηματισμού ο υπουργός απάντησε: «Μόνο ο Πρωθυπουργός ορίζει τους υπουργούς», συμπλήρωσε δε ότι δεν έχει καμία επιθυμία να φύγει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

REPORTER.GR

No comments:

Share |