Wednesday, February 27, 2008

Πληθωριστικό κύμα ενόψει προειδοποιεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Πληθωριστικό κύμα ενόψει προειδοποιεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας


Λευκωσία: Πληθωριστικό μήνυμα ανησυχίας για την Κύπρο και την ευρωζώνη εξέπεμψε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, στο πλαίσιο συνεδρίου στο Μαϊάμι. Στην ομιλία του με θέμα «Inflation Expectations and Monetary Policy» ο διοικητής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι η Κύπρος διέρχεται από δεύτερο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Ιανουάριο αναρριχήθηκε στο 4,3% λόγω των αυξήσεων στις τιμές που παρατηρήθηκε στον τομέα των υπηρεσιών. Ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ότι ψηλά στις ανησυχίες τόσο σε επίπεδο Κεντρικής Τράπεζας όσο και ΕΚΤ παραμένει η ενδεχόμενη επιτάχυνση του πληθωρισμού και ειδικότερα οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να δημιουργήσει ο δεύτερος κύκλος.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αναφερόμενος στους κύκλους που δημιουργούνται στο οικονομικό σύστημα και ο αρνητικός αντίκτυπος που υπάρχει, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις επιβάλλουν υψηλότερες τιμές στους καταναλωτές και οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους διεκδικούν μεγαλύτερες αυξήσεις για να αντιμετωπίσουν την αύξηση τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέτοια φαινόμενα τα έχουμε δει στην Κύπρο επεσήμανε στην ομιλία του ο κ. Ορφανίδης εκφράζοντας διάφορους προβληματισμούς. Για τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου το ερώτημα που προκύπτει από τέτοιες καταστάσεις είναι αν θα παρατηρηθούν και ανάλογα φαινόμενα στην ευρωζώνη. Εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί αλλά αν παρουσιαστούν φαινόμενα πληθωρισμού δεύτερου κύκλου, τότε θα δημιουργηθούν ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία προσπαθεί να διατηρήσει μια οικονομία ισχυρή στην ευρωζώνη.

Σχετικά με το χρονικό ορίζοντα παρουσίασης φαινομένων πληθωρισμού δεύτερου κύκλου στην ευρωζώνη, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι ο χρόνος παραμένει αβέβαιο στοιχείο και παρέπεμψε στις μισθολογικές αυξήσεις. Δεν γνωρίζω πρόσθεσε πότε θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και αν οι αυξήσεις στους μισθούς θα είναι μεγαλύτερες από το ύψος της παραγωγικότητας. Στο συνέδριο εκφράστηκαν προβληματισμοί ως προς το ύψος αυξήσεων στους μισθούς που παρατηρήθηκε στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία και αν θα δημιουργηθούν ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επανέφερε το θέμα αν οι αυξήσεις δίνονται στο πλαίσιο της παραγωγικότητας του τομέα ή έρχονται ως συνέχεια περικοπών των αυξήσεων στους μισθούς που έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

Σχετικά με την επιβράδυνση που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία και το περιβάλλον που δημιουργείται στην ευρωζώνη, ο κ. Ορφανίδης εμφανίσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος. Δεν είναι απαραίτητα κακό πρόσθεσε η επιβράδυνση που σημειώνεται στην οικονομία της ευρωζώνης παραπέμποντας στα προηγούμενα χρόνια όπου η εικόνα ήταν αντίθετη και η οικονομία εμφάνιζε σημάδια υπερθέρμανσης.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εξήγησε ότι αν παρουσιαστεί μια μικρή υποχώρηση της ανάπτυξης ενδεχομένως να δημιουργηθεί κλίμα μεγαλύτερης σταθερότητας στην οικονομία.

Παρόμοιοι φόβοι σε υπουργείο Οικονομικών

Φόβοι για τον πληθωρισμό εκφράζονται και από το υπουργείο Οικονομικών σε μια περίοδο που αναφέρεται ότι έχει χαθεί το εργαλείο της αυτόνομης επιτοκιακής πολιτικής. Οι τεχνοκράτες ανησυχούν για τον πληθωριστικό κλοιό που βρίσκεται η οικονομία και αναφέρουν στο «Φ» ότι στην παρούσα φάση μόνο η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό μέτρο. Εξηγούν ότι με τον αυξανόμενο κίνδυνο του πληθωρισμού δεν μπορούν να γίνουν δημοσιονομικές παρεκκλίσεις, δηλαδή τα δημοσιονομικά πλεονάσματα να κατευθυνθούν σε παροχές.

Ως δεύτερο μέτρο αναχαίτισης του πληθωρισμού βλέπουν το θέμα υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά που καθορίζει καλύτερες τιμές ενώ εκφράζεται σοβαρός προβληματισμός για το εργατικό κόστος σε συνδυασμό με την παραγωγικότητα ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας. Τέλος από το υπουργείο εκφράζεται ανησυχία για την πιστωτική επέκταση που έχει δημιουργηθεί με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το μέτωπο του πληθωρισμού.

PHILELEFTHEROS

No comments:

Share |