Wednesday, February 27, 2008

MIG: Στα 400 εκατ. τα κέρδη του 2007, το μέρισμα και η τακτική δανεισμού...

MIG: Στα 400 εκατ. τα κέρδη του 2007, το μέρισμα και η τακτική δανεισμού...

Κοντά στα 400 εκατ ευρώ εκτιμώνται τα ενοποιημένα μετά φόρων κέρδη της MIG στην οικονομική χρήση 2007 στα οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι εταιρίες που έχουν εξαγοραστεί και ενοποιούνται πλην ΟΤΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κερδοφορία της MIG αντιστοιχεί σε πραγματικό χρόνο λειτουργίας 4 μηνών καθώς οι εξαγορές ξεκίνησαν προς τα τέλη καλοκαιριού του 2007.
Τα κέρδη της μητρικής δηλαδή αυτά που αναλογούν στην MIG εκτιμώνται σε 280 με 300 εκατ ευρώ. Το μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους της εταιρίας εκτιμάται στα 0,35 ευρώ ανά μετοχή.

Τα κέρδη της MIG θα ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. Με βάση εκτιμήσεις στόχος είναι το 2009 ή το 2010 το EBITDA της MIG να διαμορφωθεί στα 2 δις ευρώ που συνεπάγεται ότι τα καθαρά μετά φόρων κέρδη θα ανέλθουν στο 1 δις ευρώ.

Έως τώρα η MIG έχει επενδύσει 6,5 δις ευρώ εκ των οποίων περίπου 2,2 δις ευρώ στον ΟΤΕ και 2 δις ευρώ στην Vivartia. Στόχος της εταιρίας είναι σε αυτές τις συγκυρίες να μην είναι εκτεθειμένη όσον αφορά τον δανεισμό της πάνω από την μια φορά τα κεφάλαια της. Πρακτικά λοιπόν διαθέτει κεφάλαια 5 δις ευρώ και μπορεί να δανειστεί άλλα 5 δις ευρώ.

Συνολικά δύναται να επεκτείνει τα κεφάλαια που μπορεί να δανειστεί έως και τα 15 δις ευρώ συμπεριλαμβανομένων και των ιδίων κεφαλαίων. Η MIG για το επόμενο διάστημα σχεδιάζει νέες εξαγορές ενώ σε ανάλογες κινήσεις εξαγορών θα προχωρήσουν και οι εξαγορασθείσες εταιρίες.

Παράλληλα δεν αποκλείεται με την ανακοίνωση των κερδών της η MIG να παρουσιάσει και το ετήσιο στόχο της για το 2008. Το κεφάλαιο ΟΤΕ σαφώς και βρίσκεται σε προτεραιότητα στην στρατηγική της MIG και σύντομα αναμένονται εξελίξεις. Το βέβαιο είναι ότι μια εταιρία με διάρκεια ζωής έως σήμερα 6 μήνες επιτυγχάνει υψηλά κέρδη ενώ έχει επενδύσει μόνο το 40% περίπου των κεφαλαίων που δυνητικά μπορεί να αντλήσει.

Η πορεία της μετοχής βέβαια δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας. Διαπραγματεύεται με discount 32% σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Παρ΄ όλα αυτά ενέργειες και πρωτοβουλίες που θα ληφθούν , αυτές που γνωρίζει η αγορά αλλά και αυτές που δεν γνωρίζει , θα τονώσουν την κεφαλαιοποίηση μεσοπρόθεσμα. Oσον αφορά την απόφαση διαγραφής των ιδίων μετοχών ελλείψει απαρτίας δεν θα παρθούν αποφάσεις στην έκτακτη γενική συνέλευση της 13ης Μαρτίου αλλά μάλλον στην α΄ επαναληπτική ΓΣ στο τέλος Μαρτίου.

REPORTER.GR

No comments:

Share |