Wednesday, February 27, 2008

Φρουρά για τα... διαμάντια του στέμματος

Φρουρά για τα... διαμάντια του στέμματος

ΘΕΣΜΙΚΟ χαρακτήρα αποκτούν σταδιακά τα αναχώματα, που εγείρει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις επενδύσεις κρατικών funds τρίτων χωρών. Ο φόβος είναι ότι ο πακτωλός των αποθεματικών που έχουν συγκεντρώσει οι πετρελαιοπαραγωγοί του Κόλπου, αλλά και άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Ταϋλάνδη και η Ρωσία, από τα γιγάντια εμπορικά πλεονάσματά τους, μπορούν να κατακλύσουν τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές - οι οποίες μάλιστα δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους - και να αποκτήσουν χωρίς πολλά πολλά έξοδα τον έλεγχο εταιρειών, που έχουν ρόλο-κλειδί στις οικονομίες κρατών μελών της Ε.Ε.

Προχθές κιόλας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συντάξει Κώδικα Συμπεριφοράς, προς χρήση των κρατών μελών της Ε.Ε., με βάση τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι επιθετικές εξαγορές κατά ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από κρατικά κεφάλαια τρίτων χωρών.

Βασική αρχή του κώδικα θα είναι η εξέταση των σκοπουμένων επενδύσεων με εμπορικά κριτήρια. Αν οι τοποθετήσεις δεν δικαιολογούνται με τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα και διαφαίνεται μακροπρόθεσμος στόχος στρατηγικού ελέγχου εταιρειών που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην οικονομία, τότε το εν λόγω κράτος μέλος θα μπορεί να μπλοκάρει διοικητικά την επένδυση.

Η πιο πάνω λογική ωστόσο δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη και αφήνει «χώρο» για ερμηνεία κατά το δοκούν, από τα κράτη μέλη. Βέβαια δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο του Κώδικα Συμπεριφοράς, αλλά η βασική ιδέα είναι ότι τα κράτη μέλη αποκτούν το δικαίωμα να μπλοκάρουν επενδύσεις κρατικών κεφαλαίων τρίτων χωρών, όταν διαπιστώνεται ότι οι στόχοι της εξαγοράς είναι «στρατηγικοί» και όχι εμπορικοί. Επί της ουσίας δηλαδή λύνονται τα χέρια των κυβερνήσεων των κρατών μελών, να επιλέγουν τις επενδύσεις που προτιμούν.

Η υπόθεση αυτή πάντως δεν είναι πρόσφατη. Από ετών υπήρχαν αντιρρήσεις σε περιπτώσεις επιδιωκόμενων εξαγορών στη Γαλλία και τη Γερμανία. Ακόμα και στις φιλελεύθερες ΗΠΑ, το Κογκρέσο απαγόρευσε την πώληση σε ξένους, της εταιρείας που λειτουργούσε τα δέκα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας.

Τώρα και στις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζουν Κώδικα Θεμιτών Πρακτικών για τις επενδύσεις των ξένων κρατικών funds. Με λίγα λόγια η Δύση φαίνεται ότι οχυρώνει τα διαμάντια του στέμματός της, απέναντι στους νεόπλουτους του υπόλοιπου κόσμου.

NAFTEMPORIKI

No comments:

Share |