Tuesday, February 26, 2008

«Κόλαση».. ο φορολογικός παράδεισος του Λιχτενστάιν


«Κόλαση».. ο φορολογικός παράδεισος του Λιχτενστάιν

Σε τουλάχιστον 11 χώρες διευρύνεται η έρευνα για καταθέσεις σε τράπεζες του «φορολογικού παράδεισου» του Λιχτενστάιν, εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροδιαφυγής των τελευταίων ετών.
Πέραν της Γερμανίας, όπου πρωτοαποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, οδηγώντας σε παραίτηση τον, φερόμενο ως εμπλεκόμενο, διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Post, Κλάους Τσουμβίνκελ, οι Σουηδία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία εκτιμάται ότι έχουν πληροφορίες για «φοροφυγάδες» που χρησιμοποιούν λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς επεκτείνουν πλέον την έρευνα τους και σε δεύτερη τράπεζα του Λιχτενστάιν, καθώς βρέθηκε στα χέρια των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, έναντι ποσού 4,2 εκατ. ευρώ, κατάλογος που περιλαμβάνει πάνω από 600 Γερμανούς πολίτες, αλλά και πολίτες από άλλες χώρες που έχουν λογαριασμούς στο Λιχτενστάιν, αποκρύπτοντας από τις χώρες τους εισοδήματα.

Ενδιαφέρον για τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έχουν εκδηλώσει η Φινλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία. Ήδη, οι βρετανικές αρχές έχουν εξασφαλίσει έναν κατάλογο ο οποίος περιλαμβάνει τα ονόματα 100 περίπου Βρετανών πολιτών, οι οποίοι επίσης χρησιμοποίησαν το Λιχτενστάιν για να γλιτώσουν φόρους ύψους 133 εκατ. ευρώ.

REPORTER.GR

No comments:

Share |