Tuesday, February 26, 2008

H επόμενη bull market το 2009, λέει η Morgan Stanley


H επόμενη bull market το 2009, λέει η Morgan Stanley

Η επόμενη bull market στην Ευρώπη θα ξεκινήσει όταν η κερδοφορία αρχίσει να ενισχύεται πάλι, κάποια στιμγή μέσα στο 2009, υποστηρίζει ο γκουρού της επενδυτικής στρατηγικής της Morgan Stanley, κ. Teun Draaisma.Ιστορικά αποδεικνύεται πως αν και μπορεί να έχουμε δει ήδη τα χαμηλά επίπεδα για τις μετοχές σε σχέση με την επιβράδυνση της κερδοφορίας, η επόμενη bull market θα ξεκινήσει μόνο όταν η κερδοφορία έχει πλέον πιάσει πάτο. Oι αγορές δεν τείνουν να αποτιμούν την ανάκαμψη των κερδών των εισηγμένων πολύ νωρίτερα από την στιγμή που πραγματικά αυτή συμβαίνει.
Εντωμεταξύ σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, αναμένεται ένα δυνατό bear market rally μέσα στους επόμενους 3-6 μήνες λόγω των φθηνών αποτιμήσεων, της απαισιόδοξης ψυχολογίας και των πληθωριστικών τάσεων. Οι δείκτες στην Ευρώπη έχουν ήδη αγγίξει τα χαμηλά επίπεδα τους σε αυτόν τον κύκλο που ζούμε και αυτό οδηγεί, σύμφωνα με την ιστορία σε ύφεση της κερδοφορίας. Πάντως, πέραν αυτού του ράλι που αναμένεται να "χτυπήσει" την πόρτα των αγορών, οι μετοχές θα ξαναζήσουν την αδυναμία, καθώς η απογοήτευση της κερδοφορίας δεν θα τις αφήσει ανεπηρέαστες.

Οσον αφορά την κερδοφορία η οποία κορυφώθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2007, αναμένεται να αγγίξει πλέον μέχρι και το 21% σε πτώση. Τα κέρδη ανά μετοχή αναμένεται να μειωθούν κατά 16% το 2008 και μετά να ανακάμψουν κατά 3% το 2009.Η αγορά περιμένει αύξηση των εταιρικών κερδών κατά 7% για το 2008 και 10,5% για το 2009, κάτι που ο διεθνής οίκος θεωρεί υπερβολικό. H οικονομική επιβράδυνση είναι από τους βασικούς υπαίτιους της επιβράδυνσης και των κερδών των επιχειρήσεων την στιγμή που όπως φαίνεται, οι προσδοκίες της αγοράς παραμένουν υπερβολικές.

Οι κλάδοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι οι τράπεζες και οι κυκλικοί κλάδοι όπως αυτός της τεχνολογίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως "η φούσκα στα κέρδη του χρηματοοικονομικού κλάδου δείχνει πως έχει τελειώσει πλέον". Οι τράπεζες έχουν ακόμη μπροστά τους πάρα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν, από πιέσεις στους ισολογισμούς τους μέχρι και την διεθνή οικονομική επιβράδυνση.

REPORTER.GR

No comments:

Share |