Tuesday, February 26, 2008

Alpha Bank: Αύξηση κερδών 54% το 2007 στα 850 εκατ. ευρώ


Alpha Bank: Αύξηση κερδών 54% το 2007 στα 850 εκατ. ευρώ

Κατακόρυφη αύξηση κερδών κατά 54% σημείωσε η Alpha bank το 2007 τα οποία ανήλθαν στα 850 εκατ ευρώ επιβεβαιώνοντας πλήρως το «Reporter», το οποίο από τις 20 Δεκεμβρίου του 2007 είχε αναφερθεί στα κέρδη της τράπεζας. Η Alpha θα διανείμει στους μετόχους της 0,90 ευρώ ανά μετοχή έναντι πληροφοριών του «R» για 92 λεπτά ανά μετοχή.

Τα κέρδη της Alpha bank επιβεβαιώνουν την καλή πορεία του ομίλου και όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Alpha κ Γ Κωστόπουλος οι στόχοι του business plan είναι απολύτως επιτεύξιμοι.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ Δ Μαντζούνης επισήμανε ότι στο β΄ 6μηνο τα κέρδη υπερέβησαν τις προβλέψεις. Τα δάνεια αυξήθηκαν με ρυθμό 30% στα 42,1 δις ευρώενώ τα νέα δάνεια από την Νέα Ευρώπη ανήλθαν στα 3,5 δις ευρώ.

Τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της Alpha bank χαρακτηρίζονται 1) από την βελτίωση του margin στοιχείο ενθαρρυντικό λόγω των συγκυριών στις αγορές 2) τα έσοδα από τόκους αυξήθηκαν με ρυθμό λίγο χαμηλότεροαπό τις υπόλοιπες τράπεζες ωστόσο βελτιώθηκαν οι επιδόσεις στο 4ο τρίμηνο έναντι του 9μήνου.

3) Η πολιτική διαγραφή και προβλέψεων της Alpha αποδεικνύει τις προθέσεις της διοικήσεις για καθαρά χαρτοφυλάκια. Σημειώνεται ότι οι συνολικές απομειώσεις δανείων ανέρχονται στα 841 εκατ ευρώ και αντιστοιχούν πλέον στο 2% των δανείων μετά τις διαγραφές ύψους 382 εκατ ευρώ που πραγματοποίησε μέσα στο 2007και 4) Ισχυρή αύξηση των χορηγήσεων ενώ η μικρότερη αύξηση που παρατηρείται στις καταθέσεις εξισορροπείται από το γεγονός ότι η τράπεζα δεν μετάβαλλε την τιμολογιακή της πολιτική.

Η πορεία των εσόδων

Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν αύξηση 13,2% και ανήλθαν στα 1,605 δις ευρώ. Το καθαρό περιθώριο τόκων βελτιώθηκε στο 2,7% ως αποτέλεσμα της αύξησης των χορηγήσεων.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ζημίες απομείωσης δηλαδή οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια διαμορφώθηκαν στα 227 εκατ ευρώ και ήταν μειωμένες κατά 10,8% σε σχέση με το 2006.

Τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν με ρυθμό 16,1% ενώ τα αποτελέσματα χρηματοοικονομικών πράξεων αυξήθηκαν με ρυθμό 48,7% και τα λοιπά έσοδα κατά 23,1%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα κέρδη που προήλθαν από την πώληση της Alpha Ασφαλιστικής στο ΑΧΑ.

Τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν αύξηση 15,5% λόγω κυρίως της επέκτασης της τράπεζας στο εξωτερικό την αύξηση του ανελαστικού κόστους λόγω της αύξησης των εργαζομένων στο εξωτερικό και την δημιουργία νέων καταστημάτων.

Καταθέσεις

Τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια της Alpha bank ανήλθαν στα 46,7 δις ευρώ και αυξήθηκαν με ρυθμό 13,4%.

Οι καταθέσεις στο 4οτρίμηνο αυξήθηκαν κατά 2,3 δις ευρώ.

Ωστόσο η μικρή αύξηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι η τράπεζα δεν άλλαξε την τιμολογιακή της πολιτική.

Κέρδη από εξωτερικό

Τα προ φόρων κέρδη της Alpha bank στην χρήση 2007 από το εξωτερικό διαμορφώθηκαν στα 117,1 εκατ ευρώ σημειώνοντας αύξηση 67,3%.

Στόχος της τράπεζας είναι στο τέλος του 2010 να διαθέτει ένα δίκτυο πάνω από 1000 καταστήματα.

Στην Κύπρο πέτυχε προ φόρων κέρδη 71,9 εκατ ευρώ ενώ στις υπόλοιπες αγορές αύξησε το μερίδιο αγοράς και ενίσχυσε το δίκτυο καταστημάτων

REPORTER.GR

No comments:

Share |