Tuesday, February 26, 2008

Λαζαρίδης: Bonus KA στους υπαλλήλους


Λαζαρίδης: Bonus KA στους υπαλλήλους

Στους υπαλλήλους θα διαμοιραστεί μέρος των οριακών κερδών που πραγματοποίησαν το 2007 οι Κυπριακές Αερογραμμές, υπό τη μορφή προσαυξήσεων. Αυτό δήλωσε σήμερα ο CEO της εταιρείας, Κίκης Λαζαρίδης, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας. Η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρό κέρδος ύψους €1,2 εκ. σε σχέση με ζημιές ύψους €7,4 εκ. το 2006, λόγω της βελτίωσης των εσόδων και λόγω της εξάλειψης της αρνητικής επίδρασης που είχαν στα προπέρσινα αποτελέσματα οι αποζημιώσεις €17,9 εκ. που πληρώθηκαν για πλεονασμούς.

Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα και τα ελπιδοφόρα μηνύματα για το 2008, η εταιρεία αποφάσισε να παραχωρήσει πακέτο οικονομικών ωφελημάτων σε όλο το προσωπικό. Μεταξύ αυτών είναι η ετήσια προσαύξηση ύψους 2,5% - 3% σε όσους τη δικαιούνται, η κατανομή του 10% των κερδών του έτους 2007 στο προσωπικό με βάση το μισθό του. Λόγω του μικρού ποσού κερδών αποφασίστηκε όπως το 10% υπολογιστεί στα κέρδη πριν από τη φορολογία. Επιπλέον, η εταιρεία αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα έκδοση 20.000.000 μετοχών οι οποίες θα διατεθούν αποκλειστικά στο προσωπικό στην ονομαστική αξία τους, δεδομένου ότι θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Με την ευκαιρία της παρουσίασης των αποτελεσμάτων, ο κ. Λαζαρίδης έστειλε μηνύματα προς τους εργαζομένους και τις συντεχνίες, τονίζοντας με έμφαση ότι μόνο με την εργατική ειρήνη και τον τερματισμό των απειλών απεργιακών κινητοποιήσεων οι Κυπριακές Αερογραμμές θα αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και θα μονιμοποιήσουν την κερδοφόρα πορεία τους. Κληθείς να απαντήσει εάν η εταιρεία σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με μείωση των ναύλων, ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε «μύθο» τα περί φθηνότερων εισιτηρίων. Αυτό σημείωσε θα επιτευχθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης όπου δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εξέταση της δομής των δρομολογίων, με κύρια επιδίωξη την ενίσχυση της αποδοτικότητα τους με την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού επιβατών και τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των ναύλων. Ακόμη, πρόσθεσε ότι η εταιρεία σκοπεύει να ενοικιάσει και να εντάξει στο στόλο της ακόμη ένα αεροσκάφος κατά τη θερινή περίοδο.

Μιλώντας για την κοινοπραξία που έχει επιτευχθεί με τη Swissport-GAP Vassilopoulos, ο κ. Λαζαρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εργαζόμενοι που θα παραχωρηθούν στη συγκεκριμένη εταιρεία θα αποδεχτούν τελικά το γεγονός, αφού έχουν διασφαλιστεί πλήρως τα δικαιώματα τους.

Αποτελέσματα

Οι Κυπριακές Αερογραμμές, μετά από τέσσερα έτη καταγραφής ζημιών, επέστρεψαν το 2007 σε κερδοφόρα πορεία. Το κέρδος ανά μετοχή έφθασε τα €0,43 έναντι ζημιάς €2,76 το 2006. Τα συνολικά εισοδήματα των ΚΑ έφθασαν τα €288,7 εκ. έναντι €268,2 εκ. το 2006, σημειώνοντας αύξηση 7,6%. Σύμφωνα με την εταιρεία, η σημαντική αυτή αύξηση στα έσοδα ήταν αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η βελτίωση της απόδοσης των ναύλων ανά χιλιομετρικό επιβάτη και η αύξηση των χιλιομετρικών επιβατών.

Το κέρδος από εργασίες του 2007 (μετά τις αποζημιώσεις σε πλεονάζον προσωπικό ύψους €0,5 εκ. που καταβλήθηκαν σε προσωπικό που αποχώρησε από την εταιρεία στα πλαίσια υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης) ήταν €5,4 εκ. σε σύγκριση με ζημιά €22,7 εκ. το 2006.

Τα συνολικά έξοδα που περιλαμβάνει το κόστος πωλήσεων και τα έξοδα διοίκησης το 2007 ανήλθαν σε €282,8 εκ. σε σύγκριση με €273,0 εκ. το 2006, σημειώνοντας αύξηση 3,6%. Η αύξηση των λειτουργικών εξόδων ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους για έκτακτες μισθώσεις αεροσκαφών κατά €2,9 εκ., της αύξησης στο κόστος των καυσίμων και των εξόδων που είναι συνδεδεμένα με τη χρήση από την εταιρεία ενός επιπρόσθετου αεροσκάφους Α320, το οποίο είχε μισθωθεί στη Eurocypria το 2006. Οι αυξήσεις αυτές έχουν αντισταθμιστεί σε κάποιο βαθμό από τη μείωση των εξόδων, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της εφαρμογής του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης.

Τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης για το 2007 μειώθηκαν στα €3,3 εκ. από €3,9 εκ. το 2006. Η μείωση αυτή οφείλεται, αναφέρει η εταιρεία, κυρίως στην αύξηση σε τόκους εισπρακτέους που προέκυψε από τη βελτιωμένη ρευστότητα της Εταιρείας.

Προοπτικές 2008

Σύμφωνα με την εταιρεία, «παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό, καθώς και από ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, νοουμένου ότι θα επικρατήσει εργατική ειρήνη, οι προοπτικές για το 2008 αναμένεται να είναι θετικές».

STOCKWATCH.COM.CY

No comments:

Share |