Thursday, March 4, 2010

Με επιτυχία η πώληση χρέους της Γερμανίας


Με επιτυχία η πώληση χρέους της Γερμανίας

Βελτιωμένη παρουσιάζεται η ζήτηση για περιφερειακά χαρτιά της Ευρωζώνης μετά τα νέα μέτρα λιτότητας της χώρας μας.

Με επιτυχία στέφθηκε η χθεσινή δημοπρασία της Γερμανίας για την πώληση πενταετών ομολόγων, μέσω της οποίας η κυβέρνηση της χώρας κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 4,02 δισ. ευρώ.

Η Γερμανία προχώρησε στην πώληση κρατικού χρέους την ώρα που οι αγορές περιμένουν τη νέα έκδοση δεκαετούς, ελληνικού κοινοπρακτικού ομολόγου, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση των Αθηνών, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Οι ενδείξεις ότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες και αντιμετωπίζει την κρίση χρέους έχουν βελτιώσει τη ζήτηση για περιφερειακά χαρτιά της Ευρωζώνης, παρ' όλα αυτά το ενδιαφέρον των επενδυτών για γερμανικά ομόλογα -οι αποδόσεις των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης- παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής υπηρεσίας διαχείρισης δημοσίου χρέους δήλωσε ότι οι δημοπρασίες ομολόγων της χώρας ευνοούνται από τη στροφή των επενδυτών προς την ποιότητα, ειδικά σε καιρούς που επικρατεί κλίμα αναταραχής και αστάθειας στις αγορές.

Μεταξύ των παραγόντων στήριξης της γερμανικής έκδοσης είναι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση των περιφερειακών χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά και η διεύρυνση των αποδόσεων, εκτιμούν αναλυτές.

«Παρόλο που τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα περιφερειακά χαρτιά γενικότερα υπερτερούν αυτή την εβδομάδα έναντι του γερμανικού χρέους, η ζήτηση για τα Bunds παραμένει υψηλή, δεδομένου του κλίματος αβεβαιότητας», επισημαίνει ο Ντέιβιντ Σνάουτς, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank

Μετά τη χθεσινή δημοπρασία και την άντληση 4,02 δισ. ευρώ, η Γερμανία θα έχει εκπληρώσει το 21% των συνολικών δανειακών της αναγκών για το 2010, που ανέρχονται στα 219 δισ. ευρώ», αναφέρει ο Νισέι Πατέλ, αναλυτής της Citi.

Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί σήμερα στην πώληση πενταετών ισπανικών ομολόγων, η έκβαση της οποίας θα είναι ενδεικτική για το εάν το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ανακάμψει αρκετά ώστε να στηρίξει κρατικό χρέος από χώρα της περιφέρειας.

source: naftemporiki

No comments:

Share |