Thursday, March 4, 2010

Ανοίγει η πόρτα για ευρωπαίους μεσίτες


Ανοίγει η πόρτα για ευρωπαίους μεσίτες



Νέο νομοσχέδιο που «ανοίγει» το κτηματομεσιτικό επάγγελμα σε όλους τους ευρωπαίους, σύμφωνα με τις διατάξεις των ευρωπαϊκών οδηγιών, κατέθεσε στη βουλή το υπουργείο Εσωτερικών.

Η τροποποίηση του εγχώριου νόμου περί κτηματομεσιτών κρίθηκε αναγκαία μετά τις προειδοποιήσεις που δόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια για μη συμβατότητα ορισμένων διατάξεων του περί Κτηματομεσιτών Νόμου με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και συγκεκριμένα για παράβαση των αρχών της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, το 2007 μετά από έντονες διαβουλεύσεις, η σχετική νομοθεσία τροποποιήθηκε, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ικανοποιημένη και βρισκόταν ένα στάδιο πριν από τη λήψη μέτρων από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Θορυβημένο το αρμόδιο υπουργείο σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία και το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών ετοίμασε το νομοσχέδιο το οποίο θα ήταν συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο.

Οι αλλαγές που έγιναν στο νομοσχέδιο αφορούν μεταξύ άλλων τη δραστηριοποίηση εταιρειών ως κτηματομεσίτες, τα επαγγελματικά προσόντα των κτηματομεσιτών, την παροχή υπηρεσιών από κτηματομεσίτες εγκατεστημένους σε άλλο κράτος μέλος και τις εξετάσεις για διαπίστωση γνώσεων της κυπριακής νομοθεσίας στους συγκεκριμένους τομείς για ευρωπαίους κτηματομεσίτες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, όσα πρόσωπα είχαν αποφοιτήσει από σχολή μέσης εκπαίδευσης από ευρωπαϊκή χώρα και η κύρια ενασχόληση τους ήταν τα κτηματομεσιτικά θα μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Κτηματομεσιτών, αφού αποδείξουν προηγουμένως ότι έχουν πέντε χρόνια πείρα στην κτηματομεσιτική αγορά.

Προηγουμένως, η νομοθεσία έθετε περιορισμούς σε ευρωπαίους κτηματομεσίτες που ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.

Ήδη αντίγραφο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

source: stockwatch.com.cy

No comments:

Share |