Thursday, March 4, 2010

Μ. Βρετανία: Πτωτικά οι τιμές κατοικιών το Φεβρουάριο- Halifax


Μ. Βρετανία: Πτωτικά οι τιμές κατοικιών το Φεβρουάριο- Halifax

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Πτωτικά κινήθηκαν το Φεβρουάριο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2009, οι τιμές κατοικιών στη Μ. Βρετανία, καθώς η αύξηση του αριθμού κατοικιών προς πώληση σε συνδυασμό με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αλλά και τις αλλαγές στα όρια του φόρου ακινήτων, δημιούργησαν πιέσεις στην αγορά.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών κατοικιών Halifax υποχώρησε 1,5% στο μήνα, ενώ ενισχύθηκε 4,5% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2009. Σημειώνεται ότι η ετήσια άνοδος ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2008. Τον Ιανουάριο οι τιμές είχαν αυξηθεί 0,6% στο μήνα και 3,6% σε επίπεδο έτους.

Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου ήταν πιο αδύναμα σε σχέση με τις εκτιμήσεις, καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newsires ανέμεναν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και κατά 5% σε ετήσια.

«Μία αύξηση στον αριθμό διαθέσιμων, προς πώληση, κατοικιών, βοήθησε στο να μειωθεί ελαφρώς η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», σχολιάζει ο Martin Ellis, αναλυτής αγοράς κατοικίας της Halifax.

“Την ίδια στιγμή, η κακοκαιρία τους πρώτους δύο μήνες του 2010, μαζί με το χαμηλότερο όριο τέλους ακίνητης περιουσίας στις 125.000 στερλίνες, ενδέχεται να είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση κατοικίας. Ο συνδυασμός των παραγόντων αυτών, φαίνεται πως βοήθησε στον να τιθασευτούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές κατοικίας», πρόσθεσε.


source: capital.gr

No comments:

Share |