Thursday, March 4, 2010

Trichet: Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες για όσο χρειαστεί


Trichet: Η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες για όσο χρειαστεί

Η ΕΚΤ δεν μεταβάλει την πολιτική σταθερού επιτοκίου σε ό,τι αφορά τις εβδομαδιαίες πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης, διατηρώντας την παροχή ρευστότητας τουλάχιστον έως τις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της νομισματικής αρχής, Jean-Claude Trichet, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί την απόφαση της ΕΚΤ για το ύψος του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις τράπεζες της Ευρωζώνης με όση ρευστότητα χρειάζονται μέσω των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης», δήλωσε ο Trichet, προσθέτοντας πως θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα ρευστότητας «με πολύ ευνοϊκές συνθήκες".

Ωστόσο, η Κεντρική Τράπεζα έθεσε πιο σφικτούς όρους στις πράξεις αναχρηματοδότησης τρίμηνης διάρκειας προσφέροντας πλέον τα κεφάλαια με μεταβλητό επιτόκιο, όπως ίσχυε πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Αναλυτές εκτιμούν πως η ώθηση των τραπεζών σε αναζήτηση μακροπρόθεσμης ρευστότητας θα καταστήσει ευκολότερη την απόσυρση της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Ξεχωριστά ο επικεφαλής της νομισματικής αρχής έκανε λόγο για μετριοπαθή ρυθμό ανάκαμψης.

Το επίπεδο των επιτοκίων εξακολουθεί να κρίνεται ενδεδειγμένο, ενώ η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις.

Παράλληλα, ο Trichet παρέθεσε τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρωζώνης, μειώνοντας το εύρος των εκτιμήσεων για το 2010 και αυξάνοντας το outlook για το 2011.

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 0,4% έως 1,2% της οικονομίας το 2010 και ρυθμό 0,5% έως 2,5% το 2011.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Trichet ανέφερε ότι αναμένεται να διατηρηθεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα, ενώ συγκρατημένες παραμένουν οι πληθωριστικές προσδοκίες. Ο πληθωρισμός τοποθετείται στο 0,8%-1,6% το 2010 και στο 0,9%-2,1% το 2011.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%

Στο 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για δέκατο διαδοχικό μήνα, όπως ευρέως αναμενόταν. Παράλληλα, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 1,75% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.

Γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για το διορισμό του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εξέδωσε γνώμη σχετικά με σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διορισμό του αντιπροέδρου της ΕΚΤ.

Το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε καμία αντίρρηση όσον αφορά τον προτεινόμενο υποψήφιο, κ. Vítor Constâncio, ο οποίος είναι πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και επαγγελματικής εμπειρίας σε νομισματικά ή τραπεζικά θέματα, όπως απαιτεί το άρθρο 283 παράγραφος 2 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν της γνώμης του διοικητικού συμβουλίου και της γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο νέος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ θα διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η γνώμη του διοικητικού συμβουλίου, η οποία θα δημοσιευθεί σύντομα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο της ΕΚΤ σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

source: capital.gr

No comments:

Share |