Thursday, March 4, 2010

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%


ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%

Στο 1% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν. Παράλληλα, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 1,75% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25%.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet, στις 15:30 ώρα Ελλάδος ο οποίος αναμένεται να δώσει στοιχεία για τα επόμενα βήματα της σταδιακής απόσυρσης των εκτάκτων χορηγήσεων.

Με τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας να κυριαρχούν και τις ανησυχίες να αυξάνονται αναφορικά με την ευθραυστότητα την ανάκαμψης της Ευρώπης, η μηνιαία συνεδρίαση αναμένεται να δώσει επιφυλακτικό τόνο για την οικονομία και να διατηρήσει σε γενικές γραμμές τις εκτιμήσεις των στελεχών της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό αμετάβλητες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, 87 οικονομικοί αναλυτές ομόφωνα έκαναν λόγο για διατήρηση των επιτοκίων στα υφιστάμενα επίπεδα, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τους τοποθετούν την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο τέταρτο τρίμηνο. Σύμφωνα με το CNBC οι μέσες εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για αύξηση πιο αργά, ακόμη και μέσα στο επόμενο έτος.

Σήμερα ωστόσο, οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στις αλλαγές που ενδεχομένως να αποφασίσει για την επιπλέον ρευστότητα που έχει διοχετεύσει στο τραπεζικό σύστημα από το ξέσπασμα της κρίσης, με τις αγορές προετοιμασμένες για οριακή σύσφιξη των απαιτήσεων, που θα αφορούν την πρόσβαση σε χορηγήσεις τριών και έξι μηνών.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε ενδεχομένως να επαναφέρει τις πράξεις αναχρηματοδότησης τρίμηνης διάρκειας, μειώνοντας τις υφιστάμενες ωριμάνσεις καθώς οι εμπορικές τράπεζες παίρνουν περισσότερα χρήματα μέσω εβδομαδιαίων πράξεων σταθερού επιτοκίου.

Η κίνηση αυτή θα έδινε τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να μειώσει την επιπλέον ρευστότητα καθώς σταδιακά ομαλοποιεί τις συνθήκες χρηματοδότησης και αρχίζει να ωθεί τα διατραπεζικά επιτόκια προς το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης.

BOE: Αμετάβλητο στο 0,5% το επιτόκιο

Στο ιστορικό χαμηλό του 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η BOE αποφάσισε επίσης τη διατήρηση της αναστολής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων πέρα από το ύψος των 200 δισ. λιρών Σημειώνεται πως και οι δύο αποφάσεις ήταν αναμενόμενες από τη μεριά των οικονομολόγων.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο διοικητής της τράπεζας Mervyn King και άλλα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής έχουν ξεκαθαρίσει πως εξακολουθούν να ανησυχούν για το ρυθμό ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας ενώ η πρόσφατη αναθεώρηση της επέκτασης του ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου στο 0,3% από 0,1% δεν εξομάλυνε τις ανησυχίες.

Με το ρυθμό ανάκαμψης να είναι αργός στο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο, την Ε.Ε., η παραγωγή της χώρας ενδέχεται να υποχωρήσει παρά την εξασθένιση της λίρας. Εν τω μεταξύ η άνοδος του πληθωρισμού στο 3,5%, τη στιγμή που ο στόχος είναι το 2%, υποβαθμίστηκε από τον King ως προσωρινό φαινόμενο που οφείλεται στη λήξη της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ και στις υψηλότερες τιμές του αργού.

source: capital.gr

No comments:

Share |