Wednesday, December 16, 2009

Μικρά κέρδη για χρυσό


Μικρά κέρδη για χρυσό

Με κέρδη έκλεισε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς, παρόλο που η φημολογία περί μαζικών πωλήσεων του πολύτιμου μετάλλου ήταν έντονη, υπήρξε ενίσχυση της ελκυστικότητας του από τη διόρθωση του δολαρίου. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου του χρυσού ενισχύθηκαν ελαφρώς κατά 0,80 δολάρια, στα 1,137 δολάρια η ουγγιά.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κάποιοι από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού να στείλουν 'ισχυρό σήμα' για μαζικές πωλήσεις, μετά την επέκταση των αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών, στην κατοχή των οποίων βρίσκεται τώρα το 18% του εξορυχθέντος εμπορεύματος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, oι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να αγοράσουν επιπλέον 13,8 εκατ. ουγγιές μέσα στο 2009, ήτοι συνολικής αξίας 15,5 δισ. δολαρίων, πραγματοποιώντας την πρώτη επέκταση αποθεμάτων τα τελευταία εννιά χρόνια. Η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία επεκτείνουν τα αποθέματα χρυσού, οδηγώντας τον χρυσό στο ισχυρότερο ράλι από το 1948 και μετά.

Μικρή υποχώρηση σημείωσε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στο 1,4579 δολάρια από το επίπεδο των 1,4538 που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ είχε υποχωρήσει έως το επίπεδο των 1,4504 δολαρίων. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,4560 δολάρια.

Η υποχώρηση του δολαρίου συνδέεται με την πρόθεση της Fed να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν για παρατεταμένη χρονική διάρκεια. Από την άλλη πλευρά το μέλος της ΕΚΤ Ewald Nowotny δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος προκειμένου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου της.

reporter.gr

No comments:

Share |