Wednesday, December 16, 2009

Πόλος έλξης για τους επενδυτές η Κίνα


Πόλος έλξης για τους επενδυτές η Κίνα

Ως ο κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης η Κίνα δεν μπορεί παρά να θεωρείται πόλος έλξης για τους επενδυτές.

Το γεγονός αυτό σε Αυτό αποδεικνύεται και από τα τεράστια ποσά, που κατάφεραν να αντλήσουν φέτος όσες επιχειρήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δημόσια εγγραφή στα χρηματιστήρια του «ασιατικού δράκου».

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic οι επιχειρήσεις, που εισήχθησαν από τις αρχές του έτους έως σήμερα στα χρηματιστήρια της κυρίως Κίνας και του Χονγκ Κονγκ, άντλησαν από την εγγραφή τους συνολικά 52 δισ. δολάρια.

Η Κίνα (μαζί με το ημι-αυτονόμο Χονκ Κονγκ) αναδεικνύεται έτσι για δεύτερη διαδοχική χρονιά το μεγαλύτερο κέντρο προσέλκυσης αρχικών δημόσιων εγγραφών στον κόσμο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ.

Στις εφετινές αρχικές δημόσιες εγγραφές των αμερικανικών χρηματιστηρίων αντλήθηκαν 26,5 δισ. δολάρια (λιγότερα κεφάλαια δηλαδή από ό,τι στο Χονγκ Κονκγ μόνο, όπου οι δημόσιες εγγραφές ανήλθαν στα 27 δισ. δολάρια.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις, θέλοντας να αξιοποιήσουν την περίσσεια ρευστότητα, με την οποία τροφοδότησαν την αγορά τα έκτακτα κυβερνητικά μέτρα ανάκαμψης, και να ενισχύσουν το προφίλ τους διεθνώς έσπευσαν να περάσουν το κατώφλι του χρηματιστηρίου.

Η πιο σημαντική αρχική δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, ήταν αυτή της China State Construction στο χρηματιστήριο της Σανγκάης (7,3 δισ. δολ.).

Ωστόσο και ορισμένες επιχειρήσεις της Δύσης (κυρίως αμερικανικές) επέλεξαν τα χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και της Σανγκάης για δημόσια εγγραφή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wall Street παρέμενε σταθερά στην πρώτη θέση από το 2000 έως και το 2005. Το 2006 η πρώτη επιλογή των επιχειρήσεων για δημόσια εγγραφή ήταν το Λονδίνο, με τα αμερικανικά χρηματιστήρια να αναλαμβάνουν και πάλι τα ηνία το 2007.

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν άρδην μετά το ξέσπασμα της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης των τελευταίων 70 ετών, που άφησε σαφώς πιο βαθειές πληγές στις ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η αμερικανική οικονομία και η Ευρώπη ελπίζουν απλώς σε μία «εύθραυστη ανάκαμψη», η Κίνα «τρέχει» με ρυθμούς 8%.

Ακόμη μία απόδειξη των αλμάτων της ασιατικής οικονομίας είναι άλλωστε και η κινεζική αγορά αυτοκινήτου, η οποία για πρώτη φορά φέτος κατέκτησε τον τίτλο της μεγαλύτερης στον κόσμο, υποσκελίζοντας την αμερικανική.

naftemporiki

No comments:

Share |