Wednesday, December 16, 2009

Μ. Βρετανία: Έως το 2018 η ισχύς των επιταγών

Μ. Βρετανία: Έως το 2018 η ισχύς των επιταγών

Την αντικατάσταση της επιταγής με έναν πολύ πιο σύγχρονο τρόπο πληρωμής αποφάσισαν οι βρετανικές τράπεζες, αποφάσισε το ΔΣ του «Βρετανικού Συμβουλίου για τις Πληρωμές», ορίζοντας την 31η Οκτωβρίου του 2018 καταληκτική ημερομηνία απόσυρσης της επιταγής από την αγορά. «Τον 21ο αιώνα, υπάρχει πιο σύγχρονος τρόπος πληρωμών από το χαρτί , έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου η οικονομία εν τω συνόλω της να επωφεληθεί από την κατάργηση της επιταγή», επεσήμανε το θεσμικό όργανο που εποπτεύει και διακανονίζει τις πληρωμές στη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι στη Βρετανία τα 10 τελευταία έτη η χρήση κι η αποδοχή της επιταγής μειώθηκαν δραστικά.

Οι χρεώσεις έγιναν, πράγματι, «λογιστικές» για να μην αναφερθεί κανένας στη διαδεδομένη πρακτική των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών.

Για παράδειγμα το 1990 κυκλοφορούσαν στη Βρετανία 10,9 εκατομμύρια επιταγές, ενώ πέρυσι μόλις 3,8 εκατομμύρια.

Είναι γεγνός ότι γενικεύθηκε ως τρόπος πληρωμής το «πλαστικό» χρήμα αλλά εσχάτως και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου με «λογιστικές» εγγραφές χρέωσης.

Υπάρχει βέβαια και ο «αντίλογος«, δηλαδή χωρίς τις επιταγές οι πολίτες θα κρατάνε κατ' ανάγκην μέσα στο σπίτι τους μεγάλες ποσότητες χρημάτων, θα υφίστανται ληστείες αλλά και άλλες καταχρήσεις στο διαθέσιμο εισόδημά τους, ενώ εντελώς «απροστάτευτοι» θα παραμείνουν οι ηλικιωμένοι πολίτες, που βέβαια θα είναι λίγο αργά ν αλλάξουν τις συναλλακτικές συνήθειές τους.

Ωστόσο, οι τραπεζίτες, από την πλευρά τους, θέλουν -ακριβώς όπως έγινε στη Σουηδία και στη Νορβηγία, όπως επιχειρείται να γίνει στην Ιρλανδία, τη Νότια Αφρική , αλλά και στην Αυστραλία- η ερχόμενη γενιά των Βρετανών να είναι πλέον «απαλλαγμένη» από τις επιταγές.

reporter.gr

No comments:

Share |