Wednesday, December 16, 2009

Υποβάθμιση ''κεραυνός'' από την S&P


Υποβάθμιση ''κεραυνός'' από την S&P

Σε ξαφνική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η S&P, την αξιολόγηση της οποίας διαμόρφωσε στο ΒΒΒ+ από Α-. Οι συνέπειες της υποβάθμισης αυτής θα φανούν την Πέμπτη τόσο από την εξέλιξη των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όσο και από τη διαμόρφωση του spread το οποίο έδειξε σημάδια αποκλιμάκωσης την Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή υποβάθμιση προκαλεί εντύπωση διότι η κυβέρνηση εντός του άμεσου επόμενου διαστήματος επρόκειτο να εξειδικεύσει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.
Παράλληλα, οι άλλες μακροπρόθεσμες βαθμολογήσεις της χώρας παραμένουν στη λίστα παρακολούθησης των χωρών υπό πιθανή υποβάθμιση, στην οποία είχαν εισέλθει από τις 7 Δεκέμβρη φέτος. Επίσης, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης τοποθετεί στη λίστα υπό πιθανή υποβάθμιση και την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, την οποία βαθμολογεί σήμερα με Α-2.

Όπως τονίζει ο αναλυτής του οίκου, Marko Mrsnik, ο οίκος προχώρησε σε αυτή την υποβάθμιση διότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό είναι απίθανό από μόνα τους να οδηγήσουν σε μία διαχειρίσιμη μείωση του δημόσιου χρέους.

Επίσης, ο οίκος S&P λόγω των πρόσφατων προς τα πάνω αναθεωρήσεών του για τα επίπεδα του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων και το κόστος που αυτά συνεπάγονται για την εξυπηρέτησή τους, εκτιμά ότι μειώνεται ακόμα περισσότερο η ευελιξία της Ελλάδας ως προς το χειρισμό των δημοσιονομικών της μεγεθών. Αναμένει επίσης διψήφια ελλείμματα για φέτος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ ανεβάζει ραγδαία και το ποσοστό του χρέους προς το ΑΕΠ, το οποίο και βλέπει να διαμορφώνεται στο 126% το 2010, και 138% το 2012.

Προειδοποιεί μάλιστα ότι η τοποθέτηση των βαθμολογήσεων στη λίστα υπό πιθανή υποβάθμιση αντανακλά την ανησυχία της ότι η κυβέρνηση δε θα μπορέσει να έχει επαρκή πολιτική στήριξη στην προσπάθειά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μεσοπρόθεσμα.

reporter.gr

No comments:

Share |