Wednesday, December 16, 2009

Στο 97% η ζήτηση στην τελευταία δημοπρασία της ΕΚΤ για 12μηνα δάνεια


Στο 97% η ζήτηση στην τελευταία δημοπρασία της ΕΚΤ για 12μηνα δάνεια

Την τελευταία δημοπρασία της για 12μηνα δάνεια προς τις τράπεζες πραγματοποίησε η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της Jean-Claude Trichet. Σημειώνεται ότι η ζήτηση στην δημοπρασία της Τετάρτης άγγιξε το 97% περίπου, καθώς οι τράπεζες υπέβαλαν προσφορές για να λάβουν δάνεια ύψους 96,9 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ αναμένεται να χορηγήσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες ποσό της τάξεως των 75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους αναλυτές. Αναλυτικά, η ΕΚΤ έβαλε «στοπ» στο πρόγραμμα -απεριόριστης- χορήγησης ρευστότητας για 12 μήνες, με φόντο τη σταδιακή απόσυρση των έκτατων μέτρων στήριξης, ενώ παράλληλα, θέλει να περιορίσει τον κερδοσκοπικό δανεισμό από τα φθηνά κεφάλαια της ευρωτράπεζας.

Σημειώνεται ότι η πρώτη προσφορά των ετήσιων δανείων από την ΕΚΤ τον περασμένο Ιούνιο είχε ως αποτέλεσμα να διατεθούν συνολικά 442 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 1.100 τράπεζες, με σταθερό επιτόκιο 1%, ενώ στη δεύτερη, τον Σεπτέμβριο, δάνεισε 75 δισ. ευρώ.

Η διαφορά αυτή της τελευταίας δημοπρασίας σε σχέση με τις προηγούμενες, είναι ότι τα κεφάλαια που θα δανείσει η ΕΚΤ θα είναι συνδεδεμένα με το τρέχον επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ στη διάρκεια του 2010.

Καθώς η αγορά προβλέπει αύξηση των ευρωεπιτοκίων το 2010, είναι προφανές ότι το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες θα διαμορφωθεί υψηλότερα του 1%.

Σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες, αυτές έχουν δανειστεί περί τα 42 δισ. ευρώ ή 8,7% επί του συνολικού ενεργητικού τους, έναντι 2,3% στις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, η Eurobank έχει ανακοινώσει ότι επέστρεψε 5 δισ. ευρώ, μειώνοντας στο ήμισυ τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ, η Alpha Bank έχει επιστρέψει 3 δισ. ευρώ, ενώ 5 δισ. ευρώ έχει επιστρέψει και η Τράπεζα Πειραιώς.

reporter.gr

No comments:

Share |