Wednesday, December 16, 2009

Επιστρέφει... ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη


Επιστρέφει... ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη


Άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη το Νοέμβριο, έπειτα από πέντε μήνες αποπληθωρισμού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν κατά 0,1% το Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ ήταν κατά 0,5% υψηλότερες σε σχέση με το Νοέμβριο του 2008.

Σημειώνεται πως η ετήσια αύξηση ήταν χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων που δημοσιεύτηκαν στα τέλη Νοεμβρίου και έκαναν λόγο για 0,6% αύξηση.

Υπενθυμίζεται πως τελευταία φορά που ο CPI σημείωσε άνοδο στη ζώνη του ευρώ ήταν τον Απρίλιο, ενώ κατά την περίοδο Ιουνίου-Οκτωβρίου η Ευρωζώνη εμφάνισε αποπληθωρισμό για πρώτη φορά από το 1999.

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται πως θα "εντυπωσιάσουν" την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας στόχος είναι η διασφάλιση της τιμολογιακής σταθερότητας και ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμός να φτάσει κοντά αλλά χαμηλότερα του 2% στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν σημάδια πως οι πληθωριστικές πιέσεις ενισχύονται καθώς η Ευρωζώνη αναδύεται από την ύφεση.

Επιπλέον, συρρικνώθηκε ο ρυθμός μείωσης των τιμών ενέργειας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 2,4% για τους δώδεκα μήνες έως το Νοέμβριο, έχοντας υποχωρήσει κατά 8,5% στο δωδεκάμηνο έως τον Οκτώβριο.

Τέλος, αναφέρεται πως με την καταναλωτική δαπάνη να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και καθώς η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα.

capital.gr

No comments:

Share |