Wednesday, December 16, 2009

FOMC: Παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια

FOMC: Παραμένουν στα ιστορικά χαμηλά τα επιτόκια

Για ακόμα μία φορά επαναλήφθηκε ο στόχος της Fed να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνόδου της νομισματικής επιτροπής (FOMC) του έτους που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στη σύνοδο, οι οικονομικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα επιβεβαιώνουν αυτήν την τακτική. Η αλλαγή που διαφάνηκε στα εν λόγω πρακτικά είναι ότι πολλά από τα προγράμματα που είχε θέσει σε εφαρμογή η Fed βαίνουν στη λήξη τους, χωρίς όμως να προσδιοριστούν ακριβείς ημερομηνίες, καθώς η οικονομία δείχνει σημάδια ενίσχυσης.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών εμφανίζεται δυναμωμένη, αλλά με μικρούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς πλήττεται από τους υψηλούς ρυθμούς ανεργίας και τους αυστηρούς κανόνες χορηγήσεων. Στον τομέα των επιχειρήσεων οι επενδύσεις γίνονται ακόμα με μικρούς μικρούς ρυθμούς και σε τομείς που προσφέρουν ασφάλεια.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, τα μέλη της FOMC θεωρούν ότι θα παραμείνει κάτω των στόχων για αρκετό διάστημα ακόμη. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, το υπουργείο εμπορίου της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός το δωδεκάμηνο που έληξε τέλη Νοεμβρίου, διαμορφώθηκε στο 1,7%.

Τους επόμενους έξι μήνες θα συνεχιστεί από τη Fed το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων συνδεόμενων με ενυπόθηκα δάνεια, το οποίο θα προσθέσει 175 δισ. δολάρια, στα ήδη 1,25 τρισ. δολάρια που έχουν αγοραστεί μέχρι σήμερα. Όσον αφορά όμως τα υπόλοιπα προγράμματα ενίσχυσης της κρατικής ρευστότητας, τα περισσότερα θα έχουν λήξει το αργότερο μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

reporter.gr

No comments:

Share |