Friday, October 9, 2009

Deutsche Bank: Μεγάλες ανάγκες για νέα κεφάλαια



Deutsche Bank: Μεγάλες ανάγκες για νέα κεφάλαια


ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ (Dow Jones) - Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να προχωρήσει η γερμανική Deutsche Bank για να χρηματοδοτήσει ένα δαπανηρό συνδυασμό αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις ρυθμιστικές αρχές και πιθανών εξαγορών, εκτιμούν οι αναλυτές.

Η Deutsche Bank, η οποία έχει επιβιώσει από την κρίση σε καλύτερη κατάσταση από τους περισσότερους ανταγωνιστές της ανά τον κόσμο και η οποία δεν έχει δεχτεί κυβερνητική βοήθεια, έχει επανειλημμένως αναφέρει ότι διαθέτει ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια. Ωστόσο το μήνυμα της τράπεζας για τις κεφαλαιακές της ανάγκες σε μεγάλο βαθμό δεν ήταν ξεκάθαρο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομικός διευθυντής Stefan Krause τόνισε στους αναλυτές στο Λονδίνο ότι “η τράπεζα είναι σε ικανοποιητικό βαθμό κεφαλαιοποιημένη και διαθέτει εύλογη κεφαλαιοποίηση για το μέλλον”, και έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το κεφάλαιο της από τα πρόσφατα κέρδη.

Αργότερα συμπλήρωσε ότι η Deutsche Bank ενδεχομένως να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου όταν αποφασίσει να προχωρήσει σε εξαγορές. "Εξετάζουμε ορισμένες ευκαιρίες και θα συνεχίζουμε να εξετάζουμε και όποιες νέες παρουσιάζονται”, τόνισε. “Τότε θα έχουμε έναν σοβαρό λόγο για να απευθυνθούμε στις κεφαλαιαγορές”.

Η Deutsche Bank αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο, παρά μόνο ανέτρεξε στις δηλώσεις του Krause.

Εν τω μεταξύ, οι διεθνείς ρυθμιστικές αρχές ασκούν πιέσεις για την εφαρμογή νόμων που απαιτούν από τις τράπεζες να αυξήσουν την ποιότητα και το επίπεδο των βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων – που είναι ο συνδυασμός των μετοχών, των αποθεματικών και κάποιων άλλων στοιχείων, που θεωρείται δείκτης κλειδί για την οικονομική κατάσταση μίας τράπεζας.

Οι ρυθμιστικές αρχές είναι πιθανό να προτρέψουν για ελάχιστο δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της τάξης του 8%, σύμφωνα με τη JP Morgan, η οποία ανέφερε ότι ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων της Deutsche Bank θα μειωθεί στο 7,2% έως το τέλος του 2011 λόγω των προτεινόμενων ρυθμιστικών αλλαγών. Αυτό θα οδηγήσει την τράπεζα να αναζητήσει σχεδόν 5 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια, όπως εκτιμά η JP Morgan, χωρίς να αναφέρει το κομμάτι του ελλείμματος που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Deutsche Bank μέσω των μελλοντικών της κερδών.

Το αναμενόμενο έλλειμμα στα κεφάλαια της εντάσσει την Deutsche Bank στη λίστα της JP Morgan με τις 10 ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες, μαζί με την γερμανική Commerzbank, την ιρλανδική Allied Irish Bank και τη γαλλική Societe Generale.

Η Deutsche Bank διέθετε δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 7,8% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.

Οι αυξήσεις κεφαλαίων είναι δημοφιλείς τις τελευταίες εβδομάδες με τις ευρωπαϊκές τράπεζες να πιέζονται να αποπληρώσουν την κυβερνητική βοήθεια ή να αυξήσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενόψει του αναμενόμενου ρυθμιστικού πλαισίου.

Την Τρίτη, η SocGen ξεκίνησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 4,8 δισ. ευρώ με σκοπό να αποπληρώσει τα κυβερνητικά κεφάλαια 3,4 δισ. ευρώ και να αγοράσει ποσοστό 20% στην λιανική τράπεζα Credit du Nord. Ανακοίνωσε ότι τα πρόσθετα κεφάλαια θα αυξήσουν το δείκτη βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε pro forma 8% από 7,3% που ήταν στις 30 Ιουνίου.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανησυχεί επίσης για την κεφαλαιακή θέση της Deutsche Bank, ειδικότερα για το σχετικά υψηλό ποσοστό υβριδικών κεφαλαίων, γεγονός που δεν αρέσει και πολύ στις ρυθμιστικές αρχές.

Με τους υπολογισμούς της Fitch, η Deutsche Bank είχε το “σημαντικό ποσό” των 9,5 δισ. ευρώ, σε υβριδικά κεφάλαια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, όπως αναφέρει σε έκθεση της αυτό το μήνα. Με τις μετρήσεις της Fitch τα υβριδικά κεφάλαια αποτελούν το 3,2% του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας του 11%.

“Η Fitch δεν θεωρεί την κεφαλαιοποίηση της Deutsche Bank υπερβολικά άνετη,” καθώς έχει τοποθετήσεις υψηλότερου κινδύνου σε σχέση με αυτές των ανταγωνιστών της.

Οι αναλυτές δεν αμφιβάλουν για την ικανότητα της τράπεζας να χρηματοδοτήσει κάποια εξαγορά ή να αυξήσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με τα πρόσφατα ισχυρά κέρδη, αλλά ανησυχούν για τη συνδυασμένη επίδραση ορισμένων γεγονότων στα κεφάλαιά της.

“Σε συνδυασμό με γεγονότα όπως οι υψηλότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις, η εξαγορά της Deutsche Postbank AG (DPB.XE) ή επιπρόσθετων εξαγορών, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ενδέχεται να γίνει απαραίτητη,” σημειώνει ο αναλυτής της Merck Finck, Konrad Becke.

Η πρώτη κίνηση που αναμένεται είναι η εξαγορά του 75% της Sal. Oppenheim Jr. & Cie. του Λουξεμβούργου, με το πρωταρχικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του Οκτωβρίου.

“Πιστεύω πως εάν εξαγοράσουν την Sal Oppenheim, ενδεχομένως να χρειαστεί να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ανάλογα με τη δομή της συμφωνίας,” αναφέρει ο Matthew Clark της Keefe, Bruyette and Woods.

Η Deutsche Bank ξεκίνησε να προετοιμάζει το έδαφος για την εξαγορά της Sal Oppenheim τον Αύγουστο χρηματοδοτώντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 300 εκατ. ευρώ της τράπεζας του Λουξεμβούργου. Επιπλέον, η Deutsche Bank χορήγησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δάνειο 350 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες της Sal Oppenheim.

Αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης ταιριάζει με το ιστορικό που έχει η γερμανική τράπεζα στις πολύπλοκες και δημιουργικές χρηματοδοτήσεις συμφωνιών, υποστηρίζουν αναλυτές. “Η Deutsche Bank ήταν αρκετά καινοτόμα στον τρόπο μεταβίβασης της Postbank, γι΄ αυτό είναι αρκετά πιθανό να ακολουθήσουν παρόμοια προσέγγιση και στην περίπτωση της Sal Oppenheim," όπως εκδίδοντας μετατρέψιμες μετοχές, αναφέρει ο Clark.

Στο πρώτο στάδιο της συμφωνίας για την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην Postbank, η Deutsche Bank εξέδωσε νέες μετοχές αξίας 1,1 δισ. ευρώ για το 22,9% της πρώτης ενώ εισήλθε σε μία περίπλοκη συμφωνία ανταλλαγής μετοχών με τη μέτοχο πλειοψηφίας Deutsche Post AG. (DPW.XE).

Η Deutsche Bank έχει διορία έως το 2012 για την πλήρη εξαγορά της Postbank.

Η γερμανική τράπεζα φέρεται να ενδιαφέρεται και την αγορά μεριδίου της ABN Amro Holding N.V. Από την ολλανδική κυβέρνηση έπειτα από την ανεπιτυχή προσπάθεια απόκτησης παγίων αξίας 700 εκατ. ευρώ.

Η βελτίωση των κεφαλαιαγορών έδωσε το έναυσμα για την έναρξη ενός γύρου εκδόσεων δικαιωμάτων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Αλλά την ίδια στιγμή, ο αριθμός των εκδόσεων νέων μετοχών από τις ευρωπαϊκές τράπεζες αυξάνει το ρυθμό του καθιστώντας δυσκολότερη την επιτυχία των τελευταίων εκδόσεων δικαιωμάτων.

Πριν την ανακοίνωση της Τρίτης από την SocGen, η γαλλική BNP Paribas SA (BNP.FR) την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην έκδοση δικαιωμάτων 4,3 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των 5 δισ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης. Την ίδια ημέρα, η ιταλική UniCredit SpA (UCG.MI) ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την ενίσχυση του ισολογισμού της ως εναλλακτική λύση στην έκδοση ομολόγων Tremonti.

capital.gr

No comments:

Share |