Friday, October 9, 2009

Μείωση επιβαρύνσεων για Intrastat

Μείωση επιβαρύνσεων για Intrastat


Με την ομόφωνη ψήφιση νόμου στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, μειώνονται οι χρηματικές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στους εμπορευόμενους, σε περιπτώσεις μη έγκαιρης υποβολής της δήλωσης «Intrastat» καθώς και σε περιπτώσεις κατάθεσης δήλωσης που περιέχει ουσιώδη παράλειψη ή/και ανακρίβειες.

Με το νέο νόμο προβλέπεται ειδικότερα, η μείωση της χρηματικής επιβάρυνσης για καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης «Intrastat», από €8 ημερησίως με μέγιστη επιβάρυνση €240 για κάθε μηνιαία δήλωση, στα €15 για κάθε μηνιαία δήλωση.

Επίσης, ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει τη μείωση της χρηματικής επιβάρυνσης από €51 σε €15 για δήλωση που περιέχει ουσιώδη παράλειψη ή/και ανακρίβεια.

Σύμφωνα με τα όσα είχε καταθέσει ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στη διάρκεια της συζήτησης του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου, το σύστημα «Intrastat» αφορά τη συλλογή πληροφοριών μέσω των περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται από τα εγγεγραμμένα στο Μητρώο ΦΠΑ πρόσωπα, τα οποία πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Στόχος του συστήματος αυτού είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της εγκυρότητας των στατιστικών του ενδοκοινοτικού εμπορίου και αρμόδια για την εφαρμογή της νομοθεσίας είναι η υπηρεσία ΦΠΑ σε συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρθηκε αρμοδίως στη Βουλή, παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των εμπορευομένων με τη σχετική νομοθεσία ήταν μεγάλο, συνεπώς κρίθηκε ότι οι χρηματικές επιβαρύνσεις θα έπρεπε να μειωθούν, αφού κρίνονται δυσανάλογες σε σχέση με τις αντίστοιχες παραβάσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι η προτεινόμενη μείωση των χρηματικών επιβαρύνσεων συμπίπτει με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συνιστά την εκούσια συμμόρφωση με χαμηλές χρηματικές επιβαρύνσεις στις περιπτώσεις τυπικών παραβάσεων.

Η εκτελεστική εξουσία εισηγήθηκε όπως η τροποποίηση αυτή της νομοθεσίας ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2010, ούτως ώστε η ημερομηνία αυτή να θεωρηθεί ως σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ύψους των χρηματικών επιβαρύνσεων, ανάλογα με τη χρονική περίοδο που παρατηρείται η παράβαση.

stockwatch.com.cy

No comments:

Share |